Kuikentjes knuffelen! Word een blij ei in het Nederlands Pluimveemuseum


Beleef de hitte van het vuur in de glasblazerij in Leerdam

Nederlands Pluimveemuseum

Barneveld staat bekend om de pluimveehouderijen en natuurlijk het kippenras de Barnevelder. Geen wonder dat hier het Nederlands Pluimveemuseum pronkt als een trotse haan. Allerlei weetjes over kippen en eieren komen hier in boeiende exposities naar voren. Hoe zit een ei in elkaar? Hoe ging het er vroeger aan toe op de Barneveldse eiermarkt? En wat is er eigenlijk veranderd in de pluimveehouderij door de jaren heen?

Kuikens knuffelen

In een antieke broedmachine worden de hele dag door eieren uitgebroed in het museum. Hier zie je met eigen ogen hoe het leven van de kip begint, wanneer de kuikens zich uit hun ei wurmen. Lief: je mag ze zelfs vasthouden en knuffelen!

Bied mee op de eierveiling

In het Nederlands Pluimveemuseum kun je iedere dag bieden op een echte eierveiling, in een veilinglokaal uit 1930. Tot begin jaren negentig wisselden handelaars op deze manier eieren uit. Een interactief stukje geschiedenis én spannend. Wie namelijk te snel op de knop van de oude veilingklok drukt, moet de eieren duur kopen. Maar wie te lang wacht, gaat met lege handen naar huis. Wees er dus als de kippen bij!

Spelen tussen de kippen

Buiten vind je de hoendertuin, waar in de zomermaanden meer dan twintig verschillende oud-Hollandse kippenrassen je met enthousiast gekakel en gekraai verwelkomen. Scharrel gezellig met ze mee! Voor kinderen zijn er allerlei leuke speeltoestellen in de tuin, met knipoogjes naar kippen.

Kiplekkere arrangementen

Voor groepen zijn er allerlei arrangementen mogelijk, zoals een broodmaaltijd of een (familie)feestje.

Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Nederlands Pluimveemuseum

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.