Ontdek het heelal op sterrenwacht Sonnenborgh

Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Op Sonnenborg kom je wel heel dicht bij de sterren en de planeten. Het heelal is een fascinerende plek waar oneindig veel te ontdekken valt. En dat is precies wat je gaat doen in dit museum en in de sterrenwacht. Ga met een tablet in de hand op expeditie door de negentiende-eeuwse sterrenwacht, gebouwd op een bastion uit de zestiende eeuw. Beantwoord quizvragen en leer van alles over wat er zich buiten onze aarde afspeelt. Bekijk onder meer drie werkende telescopen en... werp iedere zondag zelf een blik op de zon. Bouw vervolgens je eigen satelliet, duik in een zwart gat en doe nog veel meer spannende activiteiten.

Voorspel het weer

Maar behalve veel interessante weetjes over de sterrenhemel leer je ook van alles over het historische Utrechtse verdedigingswerk zelf. Kun je de kanonsgaten vinden? Sonnenborgh is daarnaast de plek waar wetenschapper Buys Ballot het KNMI oprichtte. In de tentoonstelling 'Meten = weten!' maak je kennis met deze bekende weerkundige en kom je erachter hoe hij het eerste weerbericht van Nederland ontwikkelde. En neem zelf ook een kijkje in de toekomst! Breng daarnaast een bezoekje aan de Merediaanzaal, waar ze vroeger de tijd bijhielden voor heel Utrecht. En kom in het Zonnelab alles te weten over het wereldberoemde onderzoek uit 1930 waarbij wetenschappers erachter kwamen waar de zon van gemaakt is. Gaaf!

Sterren kijken

Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, is in de donkere maanden (oktober tot en met maart) welkom op de Sterrenkijkavonden. Op vrijdag is er dan een speciaal programma voor kinderen, op zaterdag voor volwassenen.

Voor nieuwsgierige kinderen is een kinderfeestje op Sonnenborgh een hele belevenis. Kies voor Raketpret en lanceer samen met vriendjes en vriendinnetjes een raket en maak astronautenlimonade. Of ga voor Expeditie Planeet en bekijk de planeten van dichtbij en maak een krater! Bekijk hier alle kinderfeestjes op Sonnenborgh.

Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht in Utrecht leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje (vanaf € 15,00 p.p.), schoolreisje en workshop. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Sonnenborgh. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Ga je mee op ruimtereis? Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht, Marieke Wijntjes

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Proefjes doen op Sonnenborgh. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht, Marieke Wijntjes