Ontdek het heelal op sterrenwacht Sonnenborgh

Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Hoe snel reizen wij door het heelal? Ben jij gemaakt van sterrenstof? Hoe werkt een telescoop? Hoe meet je de tijd?

Je komt er achter in Sonnenborgh waar je de sterren bijna kunt raken. In de 19e-eeuwse sterrenwacht, gebouwd op een bastion uit de 16e eeuw, maak je een ruimtereis, waarin je als een wetenschapper aan de slag gaat. Een tablet leidt je rond, stelt vragen en daagt je uit tot het doen van proefjes. Richt de grote telescopen op het heelal. Ontrafel de raadsels van de zon. Verdwijn in een zwart gat. Bouw je eigen satelliet. Ga op onderzoek en maak kennis met de helden van Sonnenborgh. Zo komt ver weg dichterbij.

Voorspel het weer

Ontdek ook de andere geheimen van dit historische Utrechtse verdedigingswerk, dat zoveel mogelijk is teruggebracht in authentieke stijl. Ga op zoek naar kanonsgaten achter de metersdikke muren van het 16de-eeuwse bastion. Of voorspel het weer! Sonnenborgh is namelijk de plek waar de beroemde wetenschapper Buys Ballot het KNMI heeft opgericht. In de tentoonstelling Meten = weten! kom je alles weten over deze bijzondere weerkundige en hoe hij als eerste een weerbericht maakte voor Nederland. Op Sonnenborgh kun je zelf het weer in de toekomst bekijken en een weersverwachting maken met echte data uit het weerstation.

Sterren kijken

Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, is welkom op de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht: van begin oktober tot eind maart op de vrijdag- en zaterdagavond. Elke zondag kun je tussen 13:00 uur en 17:00 uur kijken naar de zon (mits het helder is).
Voor nieuwsgierige kinderen is een kinderfeestje op Sonnenborgh een hele belevenis. Kies voor Raketpret en lanceer samen met vriendjes en vriendinnetjes een raket en maak astronautenlimonade. Of ga voor Expeditie Planeet en bekijk de planeten van dichtbij en maak een krater! Bekijk hier alle kinderfeestjes op Sonnenborgh.

Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht in Utrecht leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje (vanaf € 15,00 p.p.), schoolreisje en workshop. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Sonnenborgh. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Ga je mee op ruimtereis? Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht, Marieke Wijntjes

Bekijk de sterren. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Proefjes doen op Sonnenborgh. Foto: Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht, Marieke Wijntjes