Tapijtmuseum: van biezen tot kunstgras

Tapijtmuseum Genemuiden

Genemuiden noemt zichzelf met recht de Tapijtstad, want er wordt al vanaf het jaar 1500 vloerbedekking gemaakt. Het begon met biezen, waarvan hardwerkende ambachtslieden verschillende soorten matten maakten: eerst rolmatten, later vlechtmatten. Vanaf 1920 werden er ook kokosmatten gemaakt. Tot ongeveer 1965: toen kwamen de tuftmachines in de fabrieken. In de tapijtfabrieken van Genemuiden wordt nu van wol- en kunststofgaren per week 600 kilometer kamer-breed tapijt gefabriceerd! Het Tapijtmuseum demonstreert graag de verschillende technieken waarmee uiteenlopende materialen omgetoverd werden tot prachtige vloerbedekking. Neem een kijkje in de oude fabriekshallen en zie hoe het weefgetouw haar slagen maakt!

Prachtige vloerbedekking

In het Tapijtmuseum, gevestigd in een oud fabriekspand, zijn geen tapijten te zien. Wel is hier te zien hoe verschillende handtechnieken en oude weefmachines de grondstoffen omtoveren tot prachtige vloerbedekking. De in het museum gemaakte producten van biezen, kokos- en jutegaren worden verkocht in de museumwinkel. Leuk voor thuis!

Een bezoek aan het Tapijtmuseum is goed te combineren met een rondvaart aan het merengebied van het prachtige Noordwest Overijssel.

Tapijtmuseum Genemuiden in Genemuiden leent zich ook goed voor een vriendinnendag en familiedag. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Tapijtmuseum Genemuiden

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.