Stedentrip Harderwijk

Stedentrip Harderwijk

Wie aan Harderwijk denkt, ziet direct springende dolfijnen en flapperende zeeleeuwen voor zich. Toch is er in de Gelderse stad nog veel meer te beleven. Harderwijk heeft een prachtige binnenstad met oude stadsmuren en herenhuizen. Geniet van een drankje in het gezellige centrum of aan de boulevard en laat de omgeving u betoveren.

Hoe komt het dat Harderwijk mensen trekt? Als je erover nadenkt, is het eigenlijk heel simpel: alle vormen van recreatie zijn in deze hanzestad ondergebracht. Natuurliefhebbers brengen een bezoekje aan de Veluwe, watersporters trekken het Veluwemeer op en cultuurliefhebbers bewonderen de oude stadsmuur van Harderwijk.

Dolfinarium

Het Dolfinarium is de publiekstrekker van Harderwijk. Sinds de oprichting in 1965 is het park aan de Strandboulevard Oost enorm gegroeid. Er zijn vele leuke shows, waaronder één met de beroemde dolfijn Spetter. Het is ook mogelijk om op eigen houtje door het park te lopen. Het blijft voor kinderen een hele beleving om echte haaien en roggen te aaien. Dolfinarium is een ultiem dagje uit voor het hele gezin.

Wegenbouw

Iets rustiger is het Nederlands Wegenbouwmuseum. Diverse machines op het gebied van grondwerk, asfaltbereiding en betonverwerking zijn samengebracht onder één dak. Films, video's en maquettes brengen de ontwikkeling en de toekomst van de wegenbouw in beeld.

Rijke historie

Harderwijk is met 42.400 inwoners geen grote stad, maar heeft daarnaast wel een rijke historie. In het centrum pronkt de Grote Kerk (ook wel Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd), deels daterend uit de veertiende eeuw. De middeleeuwse ommuring is enigszins intact gebleven. Het hart van iedere Harderwijker begint harder te kloppen bij het zien van de stadsmuur en de beroemde Vischpoort. In het centrum vinden we nog meer oude historische gebouwen, zoals de Louis XIV-raadzaal en het voormalige Pesthuis. De Stadswandeling Harderwijk is een ideale tocht om de stad te ontdekken. Een tip voor iedere cultuurliefhebber.

Natuur

Harderwijk ligt aan de rand van de Veluwe. Een perfecte startplek voor een fietstocht of om lekker te wandelen op de hei. Daarnaast grenst Harderwijk aan het Veluwemeer. Scheperij Veluvia en Zo biedt tochten over het IJsselmeer aan op een originele botter, een ouderwetse vissersboot. Ook Chartervaart HK3 neemt mensen mee het IJsselmeer op.

Vervoer

Zin om naar Harderwijk te gaan? De stad is makkelijk bereikbaar per trein, auto en schip. Harderwijk heeft een eigen haven, waar aangemeerd mag worden. Vanaf Utrecht en Zwolle vertrekt iedere half uur een stoptrein naar de vissersstad. Per auto is Harderwijk ook ideaal bereikbaar: de A28 van Utrecht naar Groningen raast vlak langs de stad.

Stedentrip Harderwijk

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.