Ontmoet Rembrandt in zijn eigen huis

Een kopje koffie drinken met Rembrandt van Rijn (1606-1669), hoe zou dat zijn? Fantaseer erover in zijn huis aan de Jodenbreestraat in Amsterdam. Door zijn werk, verzamelingen en persoonlijke spullen leer je de persoon achter deze beroemde Nederlandse schilder echt kennen. En je maakt kennis met de tijd waarin hij op z'n best was, de Gouden Eeuw!

Bezoek www.rembrandthuis.nl »

Op bezoek bij Rembrandt

Zodra je Rembrandt's huis binnenstapt, bevind je je in de zeventiende eeuw. De woonkamer en keuken zijn ingericht met meubels en voorwerpen uit deze tijd. Ze vormen het bewijs van zijn royale levensstijl. Samen met zijn vrouw Saskia van Uylenburgh en zoon Titus woonde en werkte Rembrandt hier bijna twintig jaar lang. Ook schilderde hij op deze plek zijn bekendste werk De Nachtwacht. Hoewel de kunstenaar allang overleden is, ademt alles in het huis nog Rembrandt.

Rembrandts wereldbeeld

De kunst die aan de muur hangt en de verzameling kunstobjecten die in het Rembrandthuis is uitgestald, laten zien hoe Rembrandt naar de wereld keek. Bewonder unieke objecten zoals gedroogde dieren, Venetiaans glaswerk en uitheemse wapens. Ze vormden een grote inspiratiebron voor zijn werk.

Ondernemer in hart en nieren

In het Rembrandthuis prijken indringende portretten aan de muur waarop rijke kooplieden, regenten en geestelijken met hun echtgenoten staan afgebeeld. Rembrandt zelf leer je het beste kennen als je voor zijn zelfportretten gaat staan. De geniale schilder kijkt je recht in de ogen. Het voelt alsof hij je persoonlijk wil vertellen over de hoogte- en dieptepunten van zijn leven. Ze laten ook zien dat Rembrandt een zelfverzekerde man was, waardoor hij zijn schilderijen voor topprijzen durfde te verkopen.

Het verdriet van Rembrandt

In het Rembrandthuis leer je Rembrandt ook in zijn mindere tijden kennen. Zo verloor hij verschillende kinderen vlak na hun geboorte. En tot overmaat van ramp overleed ook nog zijn vrouw vlak nadat zij beviel van zoon Titus. Zijn geliefde huis verkocht hij op 52-jarige leeftijd, vanwege een faillissement.


Zelf aan de slag als Rembrandt

Naast de honderden schilderijen maakte Rembrandt ook talloze etsen, afbeeldingen gemaakt in diepdruktechniek. Ben je benieuwd hoe hij dit deed? In zijn atelier de kamer waar vroeger zijn etspers stond, kom je alles te weten over de techniek van het etsen. Natuurlijk kun je er ook de etsen van Rembrandt zelf bewonderen. Eenmaal geïnspireerd geraakt, is het tijd om ook zelf aan de slag te gaan in het Rembrandthuis. Het museum biedt speurtochten, workshops en cursussen voor alle leeftijden, variërend van basisschoolkinderen tot senioren.

Ontmoet Rembrandt in zijn eigen huis in Amsterdam leent zich ook goed voor een schoolreisje, workshop en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

www.rembrandthuis.nl »

Woonkamer van Rembrandt. Foto: Rembrandthuis

Op bezoek bij Rembrandt. Foto: Rembrandthuis © Gerhard Taatgen

Woonkamer van Rembrandt. Foto: Rembrandthuis

Woonkamer van Rembrandt. Foto: Rembrandthuis

Woonkamer van Rembrandt. Foto: Rembrandthuis

Leer hoe Rembrandt zelf zijn verf maakte. Foto: Rembrandthuis

Woonkamer van Rembrandt. Foto: Rembrandthuis

Ontdek hoe hij etste. Foto: Rembrandthuis © Gerhard Taatgen