Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen

In het hart van de historische Kamper binnenstad, is het Stedelijk Museum Kampen gevestigd in het voormalige stadhuis. De centrale ligging in de binnenstad maakt een bijzondere uitwerking van het museumconcept mogelijk: de verbinding tussen binnen en buiten: de stad in het museum, het museum in de stad. Aan de hand van vier thema's, water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje (de verzameling Oranjeportretten), wordt de collectie gepresenteerd. Daarnaast is er ruimte voor tijdelijke exposities. Regelmatig wordt hier moderne- en hedendaagse kunst getoond, afgewisseld met oude kunst en historische thema's.

Rijk dankzij de rivier en de Zuiderzee

Door de gunstige ligging aan de rivier de IJssel en de Zuiderzee, werd Kampen een belangrijke Hanzestad. Door het water kon er handel worden gedreven met verre oorden. Dit maakte Kampen tot een rijke stad. Toch zorgde het water ook voor bedreiging. In de loop der jaren leerde de stad leven met het verraderlijke water. De macht van Kampen in het verleden is terug te zien in de Schepenzaal. Hier werd vroeger recht gesproken. Deze zaal uit 1545 is in honderden jaren nagenoeg onveranderd gebleven en is de grote trots van het museum. In de bijbehorende themazaal 'rechtspraak' wordt uitgelegd hoe rechtspraak vroeger plaatsvond.

Duik in de geschiedenis!
Duik in de geschiedenis!

Kerken, kloosters en Oranjes

Kampen wordt gezien als een bolwerk van gelovig Nederland. Niet helemaal ten onrechte gezien de tientallen kerken in de stad. In de zalen 'religie' in het museum, wordt aandacht besteedt aan de kerkelijke geschiedenis. De zaal 'Het huis van Oranje' staat geheel in het teken van het Nederlandse Koningshuis. Het museum is in het bezit van een unieke collectie Oranjeportretten. Alle Oranjes die ooit geregeerd hebben, zijn van top tot teen afgebeeld.

Multimediatour en workshops

Het museum beschikt over een multimediatour, een handheld-computer waarmee zowel het museum als de stad kunnen worden verkend. In korte videofragmenten, geven Kampenaren achtergrondinformatie bij collectiestukken en thema's. Op verzoek kan de multimediatour mee naar buiten worden genomen voor een stadswandeling. Met behulp van het ingebouwde navigatiesysteem loop je door de stad en worden op historische plekken filmpjes of ander beeldmateriaal getoond. Ook is het mogelijk om creatieve workshops te volgen in het museum.

Stedelijk Museum Kampen in Kampen leent zich ook goed voor een high of afternoon tea, kinderfeestje, schoolreisje, workshop en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Stedelijk Museum Kampen

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.