Beleef het verleden van Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam

De geschiedenis leeft! Daar kom je achter als je in hartje Amsterdam de schatten van het Stadsarchief ontdekt.

  • Bezoek de Schatkamer, waar de schatten van weleer in twaalf verhalen wachten om ontdekt te worden. Je vindt de Schatkamer achter de kluisdeuren van de monumentale safe deposit.
  • Bezoek een van de tentoonstellingen of luister naar de verhalen van Amsterdammers van vroeger en nu.
  • Onderzoek jouw Amsterdamse familie in het informatiecentrum.

Rondleiding door het Stadsarchief

Het Stadsarchief heeft een bijzonder onderkomen. De archieven liggen namelijk bewaard in het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelmaatschappij, De Bazel. Het opvallende gebouw, met tien verdiepingen, valt meteen op. Ook het interieur is opmerkelijk. Wandel mee onder leiding van een deskundige gids, die elk detail weet aan te wijzen. Door de monumentale stijlkamers met een koloniaal verleden en door de Schatkamer met Art Deco schilderingen op de muren en plafonds. De Schatkamer herbergt originele stukken uit de archieven en collecties. Bezoekers kunnen een blik werpen in de vitrines en ladekasten en zo dicht bij de mensen komen die getuige waren van bijzondere momenten in de Amsterdamse geschiedenis. Het moment waarop Gerard Heineken zijn eerste brouwerij koopt, bijvoorbeeld. De brief die hij toen schreef aan zijn moeder is bewaard gebleven in het Stadsarchief. Het markeert het begin van een gigantisch concern.

Films en tentoonstellingen

Loop binnen bij de Filmzaal, op ieder moment en altijd gratis. Hier draaien historische films uit Amsterdam, waarbij iedere maand een andere tijdsperiode centraal staat. In de tentoonstellingsruimte zijn steeds wisselende tentoonstellingen te zien. Aan het einde van de rondleiding kunnen bezoekers nog wat eten of drinken in Café de Bazel.

Stadsarchief Amsterdam in Amsterdam leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Beleef het verleden van Amsterdam

Foto: Stadsarchief Amsterdam