1

Selfies uit de Gouden Eeuw

Mauritshuis toont bijzondere Hollandse zelfportretten

Bekijk selfies uit de zeventiende eeuw Nieuws door
Foto 1. Jan Steen, zelfportret als luitspeler, rond 1663/1665. Copyright: Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid

archief oud artikel 8 oktober 2015 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Er is niets nieuws onder de zon, dat blijkt maar weer in de expositie Hollandse zelfportretten uit de Gouden Eeuw in het Mauritshuis. Bekijk een overzicht van Nederlandse schilders die zichzelf op het doek zetten.

Hollandse meesters

Meer dan andere landen waren het de Nederlandse schilders die zichzelf graag portretteerden. Kijk ze allemaal in de ogen tijdens de expositie Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw in het Haagse Mauritshuis. Bekende schilders als Rembrandt, Jan Steen en Carel Fabritius lieten zich zien door middel van zelfportretten. Vooral die eerste werd er een specialist in om zijn eigen hoofd te schilderen.

Selfie uit de zeventiende eeuw

Bekijk hoe de kunstenaars achter bekende schilderijen er zelf uitzagen! Een selfie was in de zeventiende eeuw niet zo makkelijk gemaakt als tegenwoordig. Voor een zelfportret had je tijd nodig, een opleiding en een grote technische vaardigheid. De expositie is opgedeeld in verschillende categorieën: er zijn 'heren van stand' bij, zelfportretten met familieleden er op en vooral veel 'selfies' met schildersattributen erbij: een palet, ezel of verfkwasten. Wie weet wilden de schilders op die manier reclame voor zichzelf maken?

Verhalen achter de pose

Met de expositie toont Het Mauritshuis het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Als je een portret van jezelf neer wilde zetten, moest je van goeden huize komen! Wandel rond tussen al die gezichten in het Mauritshuis. Nieuwsgierig naar de achtergronden? De tentoonstelling Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw vertelt de verhalen achter de keuzes die de schilders hebben gemaakt: waarom deze gezichtsuitdrukking en pose? Waarom trokken ze die kleding aan en hadden ze hun kapsel zo zitten? Wat vertellen de attributen en zelfs de achtergrond van het schilderij?

Praktische informatie

De expositie Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw is van 8 oktober tot en met 3 januari te zien in het Mauritshuis in Den Haag. Het museum is ook maandagmiddag geopend.
Foto 2. Judith Leyster, zelfportret achter ezel, ca. 1640. Copyright: National Gallery of Washington
Foto 3. Rembrandt, Zelfportret uit 1669. Copyright: Mauritshuis, Den Haag

Laatst gewijzigd: 2015-10-02 12:52:28 · Gepubliceerd: 8 oktober 2015 - 552