Pas op voor de vuurspuwende draak!

Na zeven jaar spuwt de draak weer vuur in Beesel.

Draaksteken 2016 Nieuws door
Foto 1. De gevreesde draak spuwt echt vuur. Foto: Patrick Aspers, Stichting Draaksteken

archief oud artikel 8 augustus 2016 Opmerkelijk Beesel, Limburg Het kleine Limburgse dorpje Beesel schrikt eens in de zeven jaar op, wanneer de hete adem van een draak het dorp nadert. Met het Draaksteken houden de inwoners de legende van Joris en de Draak levend, en hoe! Dit jaar zijn er maar liefst zes voorstellingen van het grootse theaterspektakel in de openlucht.

Wie de heilige Sint Joris eigenlijk was, dat weet niemand. Het enige wat zeker is dat hij altijd met een draak staat afgebeeld, die hij volgens de verhalen zou hebben gedood. Een heldhaftige verhaal wat voor jong en oud tot de verbeelding spreekt. Toch is het verhaal van Joris en de draak in de vergetelheid geraakt. Behalve in het Limburgse Beesel waar iedere zeven jaar de draak zijn vurige adem uitblaast en vele dorpsbewoners schitteren in een theaterspektakel. Sinds de eerste viering van het Draaksteken in 1736 is de traditie uitgegroeid tot een groot evenement. Dit jaar staan er zes voorstellingen op het programma op 12, 13, 14, 18, 19 en 20 augustus. 15.000 mensen kunnen het Draaksteken gaan beleven!

Helaas zijn de tickets voor het Draaksteken in Beesel uitverkocht!

Voor iedereen: de historische optocht

Wie te laat is voor kaartjes voor de theatervoorstelling kan alsnog iets van het evenement meepikken. Na iedere voorstelling is het feest in het centrum van Beesel en kun je toch een beetje sfeer proeven. En helemaal sfeervol is Historische Optocht Draaksteken, die op zondag 21 augustus door Beesel trekt. Dit schouwspel is eigenlijk een wandelend theater waarin meer dan duizend deelnemers het publiek meenemen naar de Middeleeuwen. En natuurlijk geeft ook de gevreesde draak acte de présence.

Foto 2. Dappere strijders bevechten de draak. Foto: Patrick Aspers, Stichting Draaksteken
Foto 3. De koning. Foto: Patrick Aspers, Stichting Draaksteken
Foto 4. Spanning en spektakel tijdens het Draaksteken. Foto: Patrick Aspers, Stichting Draaksteken
Foto 5. Het lot valt op de koningsdochter. Zij moet geofferd worden aan de draak. Foto: Patrick Aspers, Stichting Draaksteken

Laatst gewijzigd: 2023-07-27 13:27:02 · Gepubliceerd: 8 augustus 2016 - 320