1

De gaafste fantasy fairs in Nederland

Stap in magische werelden en cosplay je favoriete fantasy figuur

Redactioneel door
Foto 1. Beleef betoverende dagen met andere fans en shop meteen je favo fantasy spullen. Foto: Heroes Dutch Comic Con © Bart Nijs

16 februari 2024 bijgewerkt: 17 februari 2024 Toerisme Landelijk Stap in een wereld vol magie en sprookjes tijdens de mooiste fantasy fairs en comic cons in Nederland. Verkleed je als elf, magiër of piraat en laat de realiteit ver achter je. Even helemaal jezelf zijn en je dromen beleven in een betoverende wereld met andere fans. Genieten van muziek en shows en shoppen voor fantasy producten en je favoriete boeken en comics. Daarna kun je weer de hele wereld aan!

Fantasy Fest

Rijswijk, Zuid-Holland - Waan je in een wereld vol wonderen en ontdek een magische mix van workshops, lezingen, bruisende markten en cosplaywedstrijden op Fantasy Fest. Leer de geheimen van het ambachtelijke zwaardsmeden, ontrafel de mysteries van de oude toverboeken en slenter langs marktkramen die een overvloed aan unieke schatten en artefacten hebben uit alle uithoeken van de fantasy wereld. Mis het niet op 17 en 18 februari.

Kom alvast in de stemming! De overige fantasy fairs en comic cons vind je onder de video.

Fantasymarkt Midden-Nederland

Voorthuizen, Gelderland - Ook kinderen zijn uiteraard welkom op fantasy fairs, want zij geloven nog in sprookjes. Maar nergens zijn ze zo welkom als op de Fantasymarkt Midden-Nederland. Daar staan ze zelfs centraal en zijn allerlei activiteiten voor ze georganiseerd. Van oud-Hollandse spelletjes tot een workshop steltenlopen. Bij de ingang krijgen ze al meteen een speurtocht. Onderweg komen ze een goochelaar tegen en kunnen ze zich laten schminken. Ondertussen ontmoet je zelf schrijvers van fantasyboeken, luister je naar de live muziek van de bards en shop je bij de fantasy kramen. Kom langs op 8, 9 en 10 maart en laat je fantasie de vrije loop.

Comic Film & Manga Fest

Rotterdam, Zuid-Holland - Stripboeken, manga's en anime staan op 23 en 24 maart centraal in de Ahoy tijdens Comic Film & Manga Fest. Stap binnen als je favoriete mangafiguur, ontmoet auteurs, tekenaars en artiesten, speel bordspellen, shop bij de kraampjes en doe mee met workshops. Vergeet niet het cosplay dorp te bezoeken en schrijf je in voor de grote cosplay wedstrijd! Een universum van helden, schurken en epische avonturen wacht op je.

Foto 2. Ontmoet andere manga- en animefans en ontdek je favo merchandise. Foto: Kira Hoffmann via Pixabay

Elfia

Haarzuilens, Utrecht - Op 20 en 21 april komen sprookjes tot leven rondom het prachtige Kasteel de Haar tijdens Elfia Haarzuilens. Een magische reis naar Elfia is met niets te vergelijken. Kom elfen en heksen tegen, luister naar dromerige muziek, zie fraaie shows en bezoek Spirit Valley, het eerste Spirit Dorp van Elfia. Alsof je door een portaal een andere wereld bent binnengestapt. Daar zorgen ook de vele enactments wel voor. Kinderen kunnen volop meedoen aan dit grootste outdoor kostuum evenement van Europa!

Elfia Haarzuilens is al ver uitverkocht, maar gelukkig is er ook nog Elfia Arcen op 21 en 22 september, in de prachtige Kasteeltuinen Arcen, Limburg.

Foto 3. Even worden sprookjes waar tijdens Elfia. Foto: Edwin Danen via Pixabay, bijgesneden voor DagjeWeg.NL

Eallum

Dordrecht, Zuid-Holland - In de waterige wereld van de Biesbosch verrijst op 25 en 26 mei een middeleeuwse fantasiewereld waar sprookjes, gothic, Vikingen, piraten en steampunk samenkomen: Eallum. Nog jong, maar nu al genomineerd voor de CeltCast Awards. Ja, de eerste aflevering van 2023 heeft duidelijk indruk gemaakt en de tweede editie van dit jaar belooft ook onvergetelijk te worden. Met betoverende muziek en entertainment, prachtige cosplay en natuurlijk een fantasymarkt vol unieke spullen. Allemaal in een ongedwongen sfeer waar niets moet, zodat iedereen zich hier thuis voelt.

Heroes Dutch Comic Con

Utrecht, Utrecht - Nee, je hoeft niet voor een groots opgezette comic con naar Amerika, want wij hebben Heroes Dutch Comic Con! Waar je niet alleen andere fans ontmoet van fantasy, sciencefiction, stripboeken en popcultuur, maar ook wereldberoemde acteurs, auteurs en tekenaars van comics. De nieuwste games staan klaar om te spelen, of schuif aan bij een dungeons en dragons spel. En doe mee aan één van de workshops, van boogschieten tot het schilderen van je Warhammer leger. Kom verkleed als je favo karakter en laat je zien op de Cosplay Catwalk! Beleef het mee op 21, 22 en 23 juni - ja dit jaar ook op vrijdagavond! Om te vieren dat de Heroes Dutch Comic Con 10 jaar bestaat. Tickets gaan live op vrijdag 1 maart om 12:00 uur.

Bekijk Heroes Dutch Comic Con alvast door de ogen van een fan. Het artikel gaat verder onder de video.

Foto 4. Mensen komen voor de sterren, cosplay en sfeer, maar ook om te shoppen tussen hun favo fantasy spullen, boeken en comics. Foto: Heroes Dutch Comic Con © Bart Nijs

Fable & Fantasy

Emmen, Drenthe - Op 22 en 23 juni wordt het Rensenpark van Emmen omgetoverd tot een fantasiewereld vol sprookjesfiguren, maar waar je ook opeens in de middeleeuwen of een steampunk wereld terecht kunt komen. Er lopen zelfs Vikingen en trollen rond op Fable & Fantasy, hét fantasy evenement van het noorden! Neem een kijkje op de grote fair, doe mee aan een workshop en luister naar de live muziek. En geniet vooral van de wereld van de fantasie om je heen.

Zo leuk was het vorig jaar. Het artikel gaat verder onder de video.

Foto 5. Leef je uit en wees een dag of weekend helemaal jezelf tijdens Fable & Fantasy. Foto: Stichting Fable & Fantasy

El Mundo Fantasia

Landgraaf, Limburg - Hé, een zeemeermin! Ja, die kun je zomaar tegenkomen als je Familiepark Mondo Verde bezoekt in juli. Dan komen in dit mooie, groene park een weekend lang steampunk en cosplay samen. Verspreid door het park kom je stands met fantastische waar, muziekbandjes en sprookjeswezens tegen. Het makkelijkst te vinden zijn de steampunk werelden: gewoon in de richting van de stoompluimen wandelen. En je vergapen aan wat er allemaal te zien is.

● Helaas is nog niet bekend in welk weekend van juli El Mundo Fantasia plaatsvindt. Houd daarvoor de agenda van Mondo Verde in de gaten.

Maar dit was er in 2023 allemaal te zien! Het artikel gaat verder onder de video.

Castlefest

Lisse, Zuid-Holland - Een hele grote is Castlefest: een vierdaags evenement op het mooie landgoed van Kasteel Keukenhof, waar fantasie even helemaal echt wordt. Een feest voor jong en oud met veel muziek, middeleeuwse ambachten en een grote markt vol fantasy spullen. Hier ontmoet je fantasy schrijvers, dans je met elfen en trollen en kun je normaal zelfs blijven slapen op een camping vlak bij het festivalterrein. Dit jaar is de camping al vol en ook veel tickets zijn al weg, dus wees snel als je de speciale sfeer van deze fantasy fair wil meemaken! Van 1 tot en met 4 augustus.

Deze aftermovie geeft je alvast een idee. De tekst gaat verder onder de video.

Magisch Samhain

Bourtange, Groningen - Ze noemen het geen fantasy fair, maar in Bourtange vieren ze op 26 en 27 oktober Magisch Samhain. Dit historische Keltisch feest is de voorganger van Halloween en wordt al duizenden jaren gevierd als het moment waarop de magische wereld van goden en geesten zich vermengt met onze wereld. En je opeens geesten, elfen, fauns en andere magische wezens tegenkomt. Tenminste: wel in Bourtange. Bij de theateracts en live muziek sta je naast druïden en piraten. En steampunkers en sprookjesprinsessen snuffelen tussen de bijzondere koopwaar in de vele kraampjes. Doe zelf ook mee, kom verkleed en wordt één met de vele magische figuren. Dan krijg je zaterdag een leuke korting op de entree.

Foto 6. Veel bezoekers zijn prachtig verkleed tijdens de Samhain viering in Vesting Bourtange. Foto: Vesting Bourtange
Foto 7. Cosplay is een belangrijk onderdeel van fantasy fairs en comic cons. Door de vele verklede mensen waan je je des te meer in een fantasiewereld. Foto: Franck Barske via Pixabay
Check voor meer activiteiten en evenementen onze UITagenda.
Foto 8. Beleef betoverende dagen op fantasy fairs en Heroes Dutch Comic Con. Kom als je favoriete karakter en doe zelf mee! Foto: Heroes Dutch Comic Con © Bart Nijs

Laatst gewijzigd: 2024-02-17 00:16:06 · Gepubliceerd: 16 februari 2024 - 1853