1

Op zoek naar de paddenstoel

Met de activiteiten van IVN lekker naar buiten!

Word een paddenstoelexpert met IVN Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Op zoek naar de mooiste paddenstoelen.

archief oud artikel 3 oktober 2016 Natuur Landelijk Als het herfst is, steken ze overal hun hoedjes boven de grond. We hebben het over de paddenstoel! Ga in oktober samen met de (klein)kinderen de natuur in en ontdek alle geheimen van de verschillende paddenstoelen. IVN organiseert de hele maand leuke activiteiten en je kunt ook zelf op pad met het Paddenstoelenpakket.

Word een paddenstoelexpert

Hoe voelt een paddenstoel? En hoe smaakt paddenstoelensoep? In oktober kunnen kinderen en hun (groot)ouders zelf ervaren hoe bijzonder paddenstoelen zijn. Lokale IVN-afdelingen organiseren allerlei leuke activiteiten rondom paddenstoelen, zodat je na deze herfst weet van de hoed en rand. Paddenstoelen kennen geen geheimen meer! Ga mee naar het bos, brouw een heerlijk heksensoepje met paddenstoelen, ga spiegelen of kroon jezelf tot herfstprins of -prinses.

Met de 170 IVN afdelingen door heel Nederland is er altijd wel een activiteit bij jou in de buurt. Of je nu houdt van een kleinschalige activiteit met veel één-op-één aandacht – of dat je liever een evenement bezoekt. Kijk op ivn.nl/paddenstoelen voor een overzicht van alle activiteiten en meld je aan.

"Wist je...dat je een paddenstoel het best met een spiegeltje bekijkt?"

Gratis paddenstoelenpakket

Ook in je eigen omgeving kun je een heleboel paddenstoelen vinden, dus ga op zoek! Met herfstpakket van IVN, met een handig loepje, spiegeltje, paddenstoelengidsje en paddenstoelenzoekkaart, weet je vast een heleboel paddenstoelen te vinden. Word je voor 15 november 2016 lid van IVN? Dan ontvang je het herfstpakket t.w.v. € 14,95 gratis. Met een lidmaatschap help je IVN om nog veel meer kinderen en natuurbeschermers van de toekomst te bereiken en zorg je samen voor de natuur van morgen.

Kijk met een spiegeltje

Wil je alles weten over paddenstoelen? Kijk op de website van IVN of volg IVN op social media en blijf op de hoogte van paddenstoelentips en -weetjes. De tips sluiten steeds aan bij wat er op dat moment buiten te beleven is. De beste paddenstoelentip? Neem een spiegeltje mee naar buiten. Dan kun je de paddenstoel aan de onderkant bekijken zonder hem te beschadigen. En alvast een leuk weetje: wist je dat Nederlanders per jaar ongeveer 3 kilogram aan paddenstoelen eten? Het meest dol zijn we op champignons.

Doe zelf een sporenonderzoek

De meeste paddenstoelen hebben miljoenen sporen. Ze zitten onder de hoed. Deze kleine sporen zijn zo licht dat ze makkelijk door de wind kunnen worden meegenomen. Wist je dat je een sporenafdruk kan maken?
Dit heb je nodig:

  • Champignon
  • Mesje
  • Beker of potje van glas
  • Wit vel papier
Snijd het steeltje voorzichtig uit een champignon. Nu zie je de sporen. Leg de champignon met de sporen naar beneden op een wit vel papier, en zet er een glazen bekertje overheen. Wacht twee dagen en til daarna het bekertje op: nu heb je een echte sporenafdruk!

Foto 2. Een paddenstoel bekijk je het best met een spiegeltje.
Foto 3. Word een paddenstoelexpert met IVN.
Foto 4. De vliegenzwam: wie kent 'm niet?
Foto 5. Paddenstoelen zijn overal te vinden!

Laatst gewijzigd: 2016-10-03 10:49:40 · Gepubliceerd: 3 oktober 2016 - 2393