1

Dagje uit op maandag? Hier kun je wél heen!

Tien tips voor leuke activiteiten op maandag

Wat is er te doen vandaag Redactioneel door
Foto 1. Madurodam is een van de vele bekende uitjes die open zijn op maandag. Foto: Madurodam © Bertel Kolthof

19 maart 2024 Toerisme Landelijk Iets speciaals doen op je verjaardag, maar die valt dit jaar nét op maandag? Of juist op maandag een dagje vrij? Goed nieuws: thuis blijven hoeft niet meer! Veel uitstapjes zijn inderdaad helaas gesloten op deze dag, maar het aantal activiteiten dat open is op maandag groeit. We zetten 10 tips voor je op een rij en eindigen met een lijstje van toffe musea waar je ook op maandag heen kunt. Veel plezier!

Bezoek een virtuele wereld

EINDHOVEN - Maak van je maandaguitje meteen een reis naar een hele andere wereld bij een VR Room. Waarom ze zo populair zijn ontdek je bijvoorbeeld bij The Park Playground Eindhoven. Hier beleef je alles levensecht. Je speelt de games namelijk op een grote vloer waar je vrij kunt bewegen. Spring, balanceer en duik weg zoals je in het echt ook zou doen en speel zelf de hoofdrol in spectaculaire games!

Foto 2. Bevrijd de gijzelaars in The Heist of speel een van de andere games. Foto: The Park Playground
Voorzichtig beginnen met VR? Ga dan naar EscapeGames Leeuwarden: een escaperoom met VR elementen. Natuurlijk ook open op maandag.

Sprookjeskasteel

HAARZUILENS - De meeste kastelen zijn wel dicht op maandag, maar wat geeft dat als een van de grootste en mooiste kastelen open is? Vergaap je aan de torens, grachten en poorten, ophaalbruggen en het rijke interieur van Kasteel de Haar. Ook de kasteeltuinen zijn prachtig. Hier waan je je even een ridder of jonkvrouw in je eigen sprookje.

Foto 3. Als een sprookje: het indrukwekkende Kasteel de Haar. Foto: Kasteel de Haar

Nederland in het klein

DEN HAAG - Bekijk alle hotspots van Nederland in één dag. In Madurodam loop je door Nederland in miniatuur en ontdek je hoe groots ons landje is. Maak een vliegreis, vaar in de zeventiende eeuw van Amsterdam naar Amerika, red het land van een overstroming en mix plaatjes als een volleerde dj. Een echte topper is attractie De Hollandse Meesters waar je in bekende schilderijen kunt stappen, met kleuren kunt spelen en rond kunt klimmen.

Foto 4. Iedereen kijkt zijn ogen uit bij Madurodam. Foto: Madurodam © Bertel Kolthof

Steampunk escaperoom

ZWOLLE - Kom achter het echte verhaal van Area038 in Swolland Entertainment Center. Wat is er gebeurd in deze tot in details uitgevoerde geheime militaire basis? Eentje die vrij oud is en daarom vol stoomkracht, raderen en andere steampunk-achtige elementen. Gaaf! Ook de elektromechanische puzzels zijn uniek. Ontdek de geheimen van deze spannende escaperoom en vind je weg naar buiten.

Ga ondergronds

VALKENBURG - Het oudste grottenstelsel van Limburg vind je onder een kasteelruïne: Fluweelengrot Valkenburg. In de middeleeuwen ontsnapten ridders bij een belegering van het kasteel door deze gangen om alsnog de vijand het leven zuur te maken. In het gangenstelsel vind je nog prachtige schilderingen en sculpturen. Ook de kasteelruïne is indrukwekkend en komt inclusief een gaaf uitzicht.

Foto 5. Ontdek de geheimen in de donkere grot. Foto: Kasteelruïne & Fluweelengrot Valkenburg

Wrakkenmuseum

FORMERUM TERSCHELLING - Een museum met een knipoog en veel humor, dat is het Wrakkenmuseum op Terschelling. Twee kanonnen bewaken over de schutting van wrakhout de ingang. Binnen loop je langs bijzondere vondsten die achter patrijspoorten liggen uitgestald. Alsof je door een schip loopt. De tuin ligt vol wrakken waar je ook nog eens in kunt. En zit daar een duikerspak op het muurtje? Ongelofelijk wat er allemaal uit de zee komt!

Haarlem vanaf het water

HAARLEM - Haarlem staat vol statige herenhuizen, oude kerken en verborgen plekjes. Bewonder deze stad aan boord van een schip van Smidtje Canal Cruises en laat je meevoeren door de grachten en singels.

Foto 6. Ontdek het mooie Haarlem vanaf het water. Foto: Smidtje Canal Cruises

Kaas!

VOLENDAM - Tot ver over de landsgrenzen zijn ze er dol op: echte Nederlandse kaas! Bij Cheese Factory Volendam zie je in de kaasfabriek hoe dit smakelijke zuivelproduct gemaakt wordt. De kaasmeisjes geven graag demonstraties en snijden vast een lekker plakje voor je af om te proeven. En: het is nog gratis ook!

Strijd met oud ijzer

DIEREN - Ook groepsuitjes zijn mogelijk op maandag. Ga eens samen lassen, zagen en bouwen aan een groot kunstwerk of voertuig in een ware Schrootstrijd. Op de werkplaats van De Spelerij mag en kan alles. Wie wint de Schrootstrijd en haalt de finish in een zelfgemaakt voertuig?

Foto 7. Alles mag worden gebruikt voor jullie kunstwerk of fantasievoertuig. Foto: De Spelerij

Relaxen in een Bierspa

OOTMARSUM - Kopje onder in een heerlijk warm bierbad? Het kan in de enige bierspa van Nederland, bij Brouwerij Othmar! Geen écht bier - want dat is natuurlijk om op te drinken - maar wel water met hop, mout en gist. De grondstoffen van bier zijn namelijk heel goed voor je huid en haar. En tijdens je bad kun je ook nog onbeperkt Othmar-biertjes tappen uit je eigen privé tap. Relax tussendoor ook in een massagestoel of de bierbarrelsauna. Ultieme bijkomdag!

Foto 8. Even bijkomen op een echt bijzondere manier? Bezoek Nederlands enige bierspa! Foto: Artica

Deze musea zijn ook open op maandag

Extra tip

Veel attractieparken zijn open op maandag. De meeste attractieparken kun je van april tot en met september bezoeken, maar het aantal winteropenstellingen groeit.

Foto 9. Samen lassen en van alles maken tijdens de Schrootstrijd. Ook voor groepen zijn er uitjes op maandag. Foto: De Spelerij

Laatst gewijzigd: 2024-03-19 13:49:30 · Gepubliceerd: 19 maart 2024 - 23193