Op stap met de klas

In elke provincie leuke bestemmingen voor een schoolreisje

Dit zijn de beste tips voor een schoolreisje Redactioneel door
Foto 1. Kinderen hebben de grootste pret in de Julianatoren. Foto: Julianatoren

9 maart 2024 Toerisme Landelijk Op zoek naar ideeën voor het volgende schooluitstapje? Wij hebben 14 toffe schoolreisjes op een rij gezet. Leerzame, actieve of juist hele uitdagende uitjes, voor iedere klas zit er wel wat tussen, in elke provincie van Nederland. Beleef een dag tussen de dieren, stap in een vliegtuig of verdwaal in de jungle. Met deze leuke schoolreisjes wordt het sowieso een dag om nooit te vergeten!

DoeZoo Insektenwereld

LEENS, GRONINGEN - Hoe voelt een kakkerlak? Hoe ruikt de poep van een neusbeer? Biologieles was nooit zo leuk als bij DoeZoo Insektenwereld in het Groningse Leens. Je komt hier niet alleen insecten tegen, maar ook de grotere dieren die graag insecten eten, zoals de superschattige luipaardgekko. Zich even helemaal uitleven kan hier ook, in de insectenspeeltuin en het dino moeras. En wie durft insecten proeven? Het dierenpark heeft verschillende arrangementen, ook voor het speciaal onderwijs.

Foto 2. Wie ontdekt het eerst de insecten die rondkruipen in hun eigen leefgebiedjes? Foto: Groningen Marketing © Joost Ridder

Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWALD, FRIESLAND - Ga in de lente of zomer op ontdekkingstocht in Nationaal Park De Alde Feanen, in het hart van Friesland. Water en land wisselen elkaar af in een prachtig natuurgebied waar je dingen kunt leren én heerlijk kunt spelen. Ga met een natuurgids op zoek naar de verschillende waterdieren die hier leven. Klim daarna over de stoere survivalbaan en ravot op het speeleiland.

Foto 3. Ga op ontdekkingstocht tijdens een survival schoolreisje bij Nationaal Park De Alde Feanen. Foto: It Fryske Gea

De Drentse Koe

RUINERWOLD, DRENTHE - Binnen spelen, buiten spelen, klimmen, klauteren, een rondje op de tractor, dwalen door het maïsdoolhof en eindigen met een ijsje. Bij Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe leer je het landleven op een leuke manier kennen. Regenachtige dag? Hier valt een schoolreisje niet in het water! De Drentse Koe heeft een overdekte speelschuur waar kinderen zich geen seconde vervelen. Het speelparadijs is geschikt tot en met groep zes.

Foto 4. Een dagje bij De Drentse Koe is een groot succes! Foto: De Drentse Koe

Giga Konijnenhol

BEERZE, OVERIJSSEL - Voor een tof schoolreisje in Overijssel ben je bij Speelparadijs het Giga Konijnenhol op de juiste plaats. Dit speelpark bevindt zich letterlijk onder de grond, net als een echt konijnenhol! Kom klimmen en klauteren op de verschillende speeltoestellen, zing mee tijdens de voorstelling en knutsel de mooiste werkjes. Mooi weer? Leef je buiten uit op het Giga Konijnenveld. Dit is een grote waterspeeltuin met een zandvlakte en speeltoestellen. Voor de meesters en juffen is er een handig informatiepakket en een gezellige lounge om te relaxen.

Foto 5. Bij het Giga Konijnenhol vermaken kinderen zich de hele dag. Foto: Giga Konijnenhol Beerze Bulten

Kinderpretpark Julianatoren

APELDOORN, GELDERLAND - Jul en Julia wonen in Kinderpretpark Julianatoren en ook voor schoolklassen doen deze twee reuzenmuizen graag de poort open. De leerlingen hoeven zich hier geen moment te vervelen, want het pretpark heeft meer dan zestig attracties! Stap in de supersnelle achtbaan, bekijk het park van boven in de draaimolen en versla als een piraat de woeste golven van de Draaiende Piraat. Nou, dat klinkt als een supergaaf schoolreisje!

De tekst gaat verder onder de video.

De Spelerij - Uitvinderij

DIEREN, GELDERLAND - Ontdek de uitvinder in jezelf tijdens een schoolreisje bij De Spelerij en Uitvinderij. In De Spelerij kijk je je ogen uit met al de verschillende speeltoestellen. Ga met al je klasgenootjes op de familieschommel en probeer zo hard mogelijk te gaan! Race rond op een skelter, klim op klimtoestellen en maak een bouwwerk met een hijskraan. Neem daarna een kijkje in de Uitvinderij. Hier ontdek je verborgen creatieve talenten. Ga aan de slag met een figuurzaag, maak een luchtballon van metaal of ontwerp een piratenboot van piepschuim. En dat doe je helemaal zelf! Ook je lunch maak je zelf. Wikkel brooddeeg om een stok en bak je eigen broodjes boven het vuur. Ha, wat zal dat smaken!

Foto 6. De Spelerij en Uitvinderij is perfect voor een schoolreisje van de basisschool. Foto: De Spelerij - Uitvinderij

Museum Speelklok

UTRECHT, UTRECHT - Museum Speelklok heeft alles in huis voor een muzikaal schoolreisje. Een enthousiaste gids vertelt de kinderen graag meer over de instrumenten, maar de kinderen komen zelf ook ogen en oren tekort tussen alle zelfspelende muziekinstrumenten. Deze muziekmachines, die soms al honderden jaren oud zijn, hebben hun magie nog lang niet verloren! Een dagprogramma bij het museum bestaat uit een leuke balans tussen luisteren en zelf ontdekken en is aangepast aan de leeftijden van de kinderen: van kleuters tot en met het voortgezet onderwijs. Inclusief voorbereidende en afsluitende lessen.

Foto 7. Beleef een muzikale dag bij Museum Speelklok. Foto: Museum Speelklok

Luchtvaartmuseum Aviodrome

LELYSTAD, FLEVOLAND - Vlieg uit voor een bijzonder uitstapje! Bij Luchtvaartmuseum Aviodrome ontdek je allerlei interessante dingen die je op school niet kunt leren. Stap terug in de tijd en maak kennis met het historische vliegtuig dat Anthony Fokker heeft gebouwd. En beleef hoe het is om te vliegen met de flight simulator. Sluit je de dag af in de bijbehorende speeltuin.

Foto 8. Stap in de wereld van vliegtuigen bij Aviodrome. Foto: Luchtvaartmuseum Aviodrome

NEMO Science Museum

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Met een schoolreisje naar de hoofdstad, dat is leuk! Het NEMO Science Museum is een museum dat goed bij leerlingen uit de bovenbouw past. Hier ruiken, voelen en proeven ze hoe de wereld werkt. Ontdek waarom we zoveel op onze ouders lijken, hoe satellieten werken en wat er zo gevaarlijk is aan de bliksem. NEMO heeft ook een uitgebreid educatief aanbod met gratis lesmateriaal voor scholen.

Foto 9. Experimenteer in het NEMO-lab. Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan

CORPUS

OEGSTGEEST, ZUID-HOLLAND - Hoe verteer je je eten? Wat gebeurt er in je longen en waar komen baby's vandaan? Interessante vragen waar je tijdens een dagje CORPUS antwoord op krijgt. Hier maak je een spectaculaire reis door het lichaam, van de knieën tot de hersenen. Onderweg kom je langs alle belangrijke organen. Zet het hart aan het werk en ontdek met eigen ogen hoe ingewikkeld de oren in elkaar zitten. Sluit de reis af in 'Mijn CORPUS', waar de leerlingen aan de slag gaan met interessante testjes en interactieve games.

Foto 10. Ga op ontdekkingstocht in het CORPUS. Foto: CORPUS

Berkenhof Tropical Zoo

KWADENDAMME, ZEELAND - Ga met de kinderen naar de natuurklas van Berkenhof Tropical Zoo, midden in de jungle. Zo'n klas maken ze alleen hier mee, want terwijl de dierenverzorgers allemaal interessante weetjes vertellen mogen ze om de beurt het dier vasthouden! De les gaat vooral over griezelige dieren als spinnen, slangen en hagedissen. Dit om te laten zien dat die heus niet zo eng zijn, maar juist heel bijzonder en prachtig! Verder kunnen ze de dieren van de zoo bekijken, lekker spelen in het buitenspeelbos en via de fossielenmijn naar een prehistorische wereld vol reusachtige dino's.

Foto 11. Kinderen vermaken zich de hele dag in de jungle van Berkenhof Tropical Zoo. Foto: Berkenhof Tropical Zoo

BillyBird Park Hemelrijk

VOLKEL, NOORD-BRABANT - BillyBird Park Hemelrijk is een droom voor kinderen die dol zijn op spelen. In de zomer genieten ze van een prachtig strandbad met daaromheen allemaal binnen- en buitenattracties. Maar ze zien ook hoe de attracties werken dankzij de wetenschappelijke testjes die de achtbaan professor bij zes attracties laat zien. Ook in de herfst en lente is er van alles te doen voor de klas. En ons wispelturige weer is geen probleem, want bij BillyBird Park Hemelrijk hebben ze binnen en buiten speelparadijzen. Daarmee zijn kleine en grotere kinderen zo een hele dag zoet.

Foto 12. Gillend in de achtbaan! Foto: BillyBird Park Hemelrijk

Ranger Challenge

VALKENBURG, LIMBURG - Leren wordt leuker als het een avontuur is. En dat is de ondergrondse Ranger Challenge zeker! De spannende verhalen van de gids brengen het verleden tot leven voor de kinderen, ook omdat ze met eigen ogen de sporen van dat verleden om zich heen zien. De vragen uit het Ranger boekje houdt ze bij de les en na de rondleiding volgt nog een leuke workshop. Natuurlijk helemaal aangepast aan de leeftijd van je klas. Het schoolreisje eindigt op kinderspeelboerderij 't Bukske, waar de kinderen van alles leren over dieren en zowel buiten als in de binnenspeeltuin heerlijk kunnen spelen. Reken maar dat de kinderen hier nog lang over zullen napraten.

Foto 13. Oh, wat mooi... Ontdek de geheimen van de Gemeentegrot. Foto: Branding in Motion

Steenkolenmijn Valkenburg

VALKENBURG, LIMBURG - Limburg is uniek binnen Nederland. Hier heb je heuvels en grotten! Ideaal dus voor een belevenis die je in de rest van Nederland niet kunt vinden. Limburg was ook het enige gebied waar mijnbouw werd bedreven en die geschiedenis komt tot leven in de Steenkolenmijn van Valkenburg. In deze voormalige mergelgrot zien de leerlingen van dichtbij hoe het was om diep onder de grond de zwarte kolen uit de aarde te moeten boren. En dat het leven van een mijnwerker niet zonder gevaar was.

Foto 14. Ontdek de verhalen van de Steenkolenmijn. Foto: Steenkolenmijn Valkenburg
Ook deze uitstapjes zijn leerzaam én leuk voor kinderen.
Foto 15. In De Spelerij hoef je je geen minuut te vervelen! Foto: De Spelerij - Uitvinderij

Laatst gewijzigd: 2024-03-09 14:05:19 · Gepubliceerd: 9 maart 2024 - 4708