Ga op schoolreisje naar een afvalcentrale

Stap in de wereld van duurzaamheid met Expeditie Schone Wereld

Expeditie Schone Wereld Redactioneel door
Foto 1. Zie hoe vrachtwagens hun afval lossen bij HVC Alkmaar. Foto: Thijs Wolzak

9 juni 2023 bijgewerkt: 17 juli 2023 Opmerkelijk Alkmaar, Noord-Holland Op schoolreisje naar de afvalverwerkingscentrale, dat klinkt misschien een beetje gek. Maar bij HVC Alkmaar is een dagje uit met de klas juist heel gaaf. In de splinternieuwe Expeditie Schone Wereld kom je niet alleen veel te weten over afval, maar leer je ook alles over duurzame energie én wat je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen.

Achter de schermen in de fabriek

Broodzakje of pakje drinken leeg? Grote kans dat je het dan netjes in de prullenbak mikt. Heel goed, maar wat gebeurt er daarna precies met jouw afval? Je komt er, samen met je klas, achter tijdens een gratis schoolreisje naar HVC Alkmaar. Tijdens Expeditie Schone Wereld mag je binnen kijken bij een nog werkende afvalenergiecentrale. Je ziet de vrachtwagens lossen, mag naar binnen gluren bij de regelkamer en de bunker en ontdekt wat er zich allemaal afspeelt op de werkvloer. Gaaf! In de verbrandingsoven kijken is helaas niet mogelijk vanwege de veiligheid.

Foto 2. Zie de medewerkers van de fabriek aan het werk. Foto: Thijs Wolzak
Expeditie Schone Wereld richt zich vooral op basisschoolkinderen uit groep 7 en 8. De minimumleeftijd is 11 jaar. Aanmelden voor de expeditie kan via de website van HVC. Ook andere groepen zijn van harte welkom om zich aan te melden voor een bezoek. Binnenkort wordt het ook mogelijk om de fabriek individueel te bezoeken op woensdagmiddag. Inschrijven is daarvoor dan wel vereist.

Expeditie Schone Wereld

Maar een bezoek aan HVC biedt niet alleen een inkijkje in de wondere wereld van de afvalverwerking. De fabriek is behalve met het verwerken van al dat vuilnis namelijk ook druk bezig met duurzame energie en het schoner maken van onze planeet. Tegen het stoere industriële decor van de fabriek neemt Expeditie Schone Wereld je mee langs illustraties van zeven verschillende kunstenaars en leuke en leerzame activiteiten. Een audioverhaal wekt de fabriek tot leven. Letterlijk, want de verteller is de fabriek zelf! Eigenlijk zou de afvalverwerkingscentrale veel liever een pretpark zijn. Maar dat zit er voorlopig helaas nog niet in door ons eigen consumptiegedrag.

Foto 3. Uitrusting aan? Je expeditie kan beginnen. Foto: Thijs Wolzak

Interactieve route

Gekleed in een veiligheidshesje en met een veiligheidshelm op je hoofd, start je de interactieve route. Die leidt je langs verschillende ruimtes, met ieder een eigen thema. Het ene moment wandel je langs muren vol energie slurpende apparaten. Even later wordt alles steeds blauwer. Je staat op de bodem van de oceaan, met overal om je heen vissen en... plastic. Tussendoor stop je bij een gigantische muurschildering en krijg je een animatiefilm te zien. Maar de kinderen worden ook uitgedaagd. Zo doen ze mee met een quiz en is er een spel met magneten. Op de renbaan kom je er vervolgens achter hoe lang je moet rennen om een film te kijken of om de koelkast een uur aan te zetten.

Foto 4. Voor je het weet sta je midden in de oceaan. Foto: Thijs Wolzak

Nadenken over eigen gedrag

HVC Alkmaar wijst niet met het vingertje, maar zet bezoekers wel aan het denken. Want wat kun je zelf doen, zodat de fabriek in de toekomst geen afval meer hoeft te verbranden. De expeditie werkt met herkenbare voorbeelden en oplossingen die de kleine afvalfabriekjes zelf thuis direct kunnen toepassen. Want waarom zou je iets weggooien als het nog gerepareerd kan worden? En waarom iets nieuws kopen als iets tweedehands ook nog goed is? De route eindigt bij de belofteboom, waar alle kinderen iets inhangen. Hoe dragen ze zelf bij aan een schonere wereld?

Foto 5. Bekijk de interessante animatiefilm. Foto: Thijs Wolzak

Meer leuke schoolreisjes

Foto 6. De gangen van HVC Alkmaar zijn voorzien van gigantische muurschilderingen. Foto: Thijs Wolzak

Laatst gewijzigd: 2023-07-17 14:14:50 · Gepubliceerd: 9 juni 2023 - 789