Geen zin in school? Na deze leerzame uitstapjes wel!

Met deze uitjes weten kinderen straks meer dan de juf

Leerzame uitjes Redactioneel door
Foto 1. Spring tot je niet meer kunt op het tong-springkussen. Foto: CORPUS.

4 maart 2023 bijgewerkt: 8 oktober 2023 Wetenschap Landelijk School saai? Niet als je leren combineert met een dagje uit. In het Kinderboekenmuseum leer je immers ook lezen. Of vervang de biologieles met een bezoekje aan het menselijk lichaam bij CORPUS. Met deze tips voor leerzame uitjes wordt naar school gaan net ietsje makkelijker.

Technische snufjes in Oyfo

HENGELO - Trek je uitvindersjas maar aan want in het Oyfo Techniekmuseum draait het om experimenteren en technische snufjes. Neem een kijkje in de Silo waar het wemelt van de ingenieurs: de technische helden van vroeger. Doe proefjes in het Magazijn, bewonder de superkrachten van enorme machines in de Machinehal en stel je lichaam samen in de Bodyshop. Je hoeft je hier geen seconde te vervelen! Speel interactieve spellen, roetsj van de glijbaan en maak mooie objecten in het Atelier. Wedden dat je bij de volgende techniekles op school heel veel nieuwe snufjes kunt laten zien?

Foto 2. Speel interactieve spellen en doe proefjes in Oyfo. Foto: Oyfo Techniekmuseum

Maak je eigen verhaal

DEN HAAG - In het Kinderboekenmuseum draait alles om boeken. Maar dan cool! Stap bijvoorbeeld in de wereld van Kikker uit de boeken van Max Velthuijs. Kijk hoe Beer aan het schatgraven is, Eend rondschaatst op de vijver en gluur om het hoekje van de keuken van Varkentje, waar alles klaarstaat voor het eten. Ook Pippi Langkous kom je tegen en spelenderwijs ontdek je nog veel meer oude en nieuwe kinderboekenhelden. Of kruip met de allerkleinsten in de voorleestent en lees een boek voor met omgevingsgeluiden en projecties om jullie heen. Oudere kinderen kunnen op avontuur in de Back Street, vol donkere steegjes naar kamers waar ze jongerenliteratuur ontdekken via rappen, spellen en een spannende escaperoom.

Foto 3. Kinderen vermaken zich de hele dag met interactieve spellen en mooie tentoonstellingen. Foto: Kinderboekenmuseum © Eveline van Egdom

Wetenschap bij Discovery Museum

KERKRADE - Het leuke van wetenschap is dat je zoveel uit kunt testen. En zo denken ze er bij Discovery Museum ook over. Overal zijn doe-stations waar je zelf mee aan de slag kunt. Zo zweef je in het Aardetheater als een astronaut over de aarde en test je in het Science Lab of je een goede wetenschapper bent. In de Expeditie doe je de ene ontdekking na de andere. Het Discovery Center is voor echte doeners die niet graag stilzitten.

Foto 4. Voor kinderen is er superveel te doen in het Discovery Museum. Foto: Discovery Center

Biologie in CORPUS

OEGSTGEEST - In CORPUS maak je een spectaculaire reis door het menselijk lichaam. Letterlijk: in het gebouw begin je bij de knie en eindig je in de hersenen. Een unieke beleving die nergens anders ter wereld te ervaren is! Onder begeleiding van een audiotour reis je in groepen langs alle onderdelen van het menselijk lichaam. Alsof je een kijkje neemt in je eigen lijf! Gelukkig hoef je niet de hele tocht te klimmen. Via roltrappen reis je het lichaam van vijfendertig meter hoog door. Tip: bestel je tickets bij DagjeWeg.NL Tickets en ontvang tot wel €5,- euro korting!

Foto 5. Maak een spannende reis door het menselijk lichaam. Foto: CORPUS

Zet de wereld op z'n kop

DEN HAAG - Insecten eten om de wereld te verbeteren en leren hoe we het zuinigst om kunnen gaan met onze aardbol. Tijdens een bezoek aan Museon-Omniversum in Den Haag duik je in het verhaal van de wereld. Van onze mooie natuur tot het effect van technologie op ons leven. Het Museon is geen kijk-museum: hier mag je lekker veel doen en van alles aanraken! Vergeet niet een film te kijken in de Dome van het museum. Een hele belevenis, want je ziet de film overal om je heen: op het grote koepelplafond van de Dome, maar ook op alle muren en zelfs onder je. Je zit letterlijk í­n de film. Dat wil je meemaken!

Foto 6. Hoe zorg je voor duurzame steden? Foto: One Planet © Arenda Oomen

Zet koers naar Batavialand!

LELYSTAD - Hijs de zeilen! Bij Batavialand stap je terug in de tijd, naar een wereld vol schepen. Op de werf is het één en al bedrijvigheid, alle oude ambachten komen hier tot leven. Maak je eigen spijker in de Smederij, bekijk in de Beeldsnijderij hoe ambacht een kunst wordt en sla een eigen touw in de Tuigerij. Ga ook even kijken bij de reconstructie van een waterschip uit de veertiende eeuw en vraag de bouwers het hemd van het lijf. Ook in het museum is van alles te doen. Hou op de riviertafel de rivier bevaarbaar voor de schepen en stuur een IJsselkogge veilig naar de haven. In het Watertheater word je zelf ingenieur, boer en waterbouwer en bedien jij de sluizen.

Foto 7. Kom aan boord van het VOC-schip! Foto: Batavialand

Experimenteer met echte wetenschappers

Utrecht - Ook in het nieuwe Universiteitsmuseum Utrecht valt heel veel te ontdekken en te leren! Hier kun je op onderzoek gaan in maar liefst 5 nieuwe tentoonstellingszalen. En ontdek je dat wetenschap helemaal niet saai is, maar hartstikke leuk en spannend! Durf jij te experimenteren en kun je grondig speuren? Dan is dit dé plek voor jou. Vergelijk jezelf met dieren, onderzoek de Nederlandse bodem en ontdek van alles over hoe wij als mensen samenleven. Of dokter zelf uit hoe je met allerlei apparaten het menselijk lichaam moet onderzoeken. Je kunt hier zelfs met botten aan de slag en uitproberen hoe ze bij elkaar horen.

Foto 8. Verwonder je over verschillende dieren en vergelijk ze met jezelf. Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

Dit vind je vast ook interessant

Foto 9. Kinderen vermaken zich de hele dag met interactieve spellen en mooie tentoonstellingen. Foto: Kinderboekenmuseum © Sarah Dona

Laatst gewijzigd: 2023-10-08 18:29:16 · Gepubliceerd: 4 maart 2023 - 9728

Activiteiten Museon-Omniversum

Binnen enkele weken te bezoeken

Star Party: James Webb ruimtelescoop


Museon-Omniversum en NOVA organiseren een Star Party, een planetariumshow met spectaculaire beelden van James Webb ruimtetelescoop. In Dome worden spectaculaire beelden van ons heelal en van de...