Oog in oog met duizenden exotische vogels bij Avifauna

Loslopende apen, vrolijke pinguïns en lori’s op je schouder

Vogelpark Avifauna Reportage door
Foto 1. De verzorgers weten op een grappige en leerzame manier het publiek te betrekken bij het voeren van de dieren. Foto: DagjeWeg.NL

16 juni 2023 bijgewerkt: 14 augustus 2023 Toerisme Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland Loslopende apen, lori’s die uit je hand eten en een spectaculaire vogeldemonstratie. Bij Vogelpark Avifauna stap je in een wereld vol met vrolijke, kleurrijke en luidruchtige dieren. We waren benieuwd naar dit populaire park in Alphen aan den Rijn en gingen langs. Ga je mee op wereldreis langs duizenden exotische vogels en andere dieren?

Tropenhal van Avifauna

Onze tocht begint in de Tropenhal. Omringd door schoolkinderen die op schoolreisje zijn, wandelen we door een soort regenwoud. Een waterval stroomt langs een rotswand naar beneden en de ruimte is volgeplant met bamboe en tropische planten. We volgen een smal bospaadje terwijl we langs schildpadjes en heel veel exotische vogels komen. Geel, blauw of groen: je vindt hier vogels in alle kleuren van de regenboog. Soms is het eventjes zoeken, maar die speurtocht maakt het juist leuk! Voor kinderen is er een zoekplaat beschikbaar die deze ontdekkingstocht helemaal compleet maakt.

Foto 2. Stap in de tropische jungle van de Tropenhal. Foto: DagjeWeg.NL

Zelf lori's voeren

We vervolgen onze weg langs de zeldzame miereneters en actieve pinguïns en komen uit bij de Australische Lori Landing. Het is een hele drukte maar de vrolijk kwetterende vogeltjes vliegen enthousiast rond. Met een klein bakje nectar wagen we ons naar binnen en binnen no-time zit er een lori uit ons cupje te nippen. Hop, hij springt zo op je arm of schouder! Om ons heen staan kinderen die wel vijf vogeltjes op zich hebben zitten, en bij één iemand zit er zelfs eentje op zijn hoofd. Grappig!

Bekijk de samenvatting van onze dag in de video.

Ontmoet tropische dieren in Avifauna

Vanuit de Lori Landing wandelen we langs de rode panda die zich behendig door een boom manoeuvreert en komen uit bij een meertje boordevol Cubaanse flamingo’s. Probeer die maar eens te tellen! Naast het flamingo-verblijf zit een groot terras met een glazen wand zodat je tijdens een lunch of ijsje naast de roze vogels kunt kijken. Onze volgende stop is het gebied rondom de grote pelikanenvijver. Hier kom je de meest bijzondere vogels tegen zoals de neushoornvogel, de secretarisvogel met zijn strenge blik en de azijnblauwe glansfazant. Ook vind je hier ooievaarsnesten en we zagen zelfs ooievaarsjongen. Aan de andere zijde van de vijver kom je bij de enorme volière van de zeearenden. Wat een imposante vogels zijn dat, je kijkt je ogen uit!

Foto 3. Bewonder de volière vol met flamingo's. Foto: DagjeWeg.NL

Loslopende apen

Aan de achterzijde van de pelikanenvijver vind je het Madagaskargebied van de halfapen. We stappen door de deuren het losloopgebied in en direct steekt er een rode vari het pad over. En een geluid dat ze produceren! Naast de rode vari’s wonen hier ook de ringstaartmaki’s. Deze twee apen worden halfaap genoemd omdat ze in hun oorspronkelijke leefomgeving maar weinig vijanden hadden. Ook hadden ze op het eiland geen concurrentie van andere echte apen, waardoor er geen noodzaak voor de halfapen was om zich verder te ontwikkelen. En wist je dat de gestreepte staart van de ringstaartmaki voor iedere halfaap uniek is? Net als een vingerafdruk dus!

Foto 4. In het Madagaskargebied bewonder je halfapen van heel dichtbij. Foto: DagjeWeg.NL

Bekijk voederdemonstraties

Vanaf een uur of twaalf beginnen de voedertijden bij de dieren. Dat kunnen we natuurlijk niet missen dus we haasten ons eerst naar de pelikanen. De verzorgster heeft een grote emmer vis meegenomen en terwijl ze allemaal leuke feitjes en verhalen vertelt, ontstaat er een gooi en vang-spelletje. Grappig om te zien hoe de pelikanen met hun grote bek het voedsel opvangen. Nadat de laatste visjes zijn verdwenen, begint het volgende voedermoment alweer bijna, nu bij de halfapen. De hele dag door zijn er in het park van dit soort korte demonstraties. Op een enthousiaste manier weten de verzorgers iedereen te betrekken bij de verzorging van de dieren. Leuk voor jong én oud!

Foto 5. De pelikanen happen naar de visjes. Hebbes! Foto: DagjeWeg.NL

Vogelspektakel in de lucht

Rond half twee is het tijd voor de vogeldemonstratie. Ongeveer vijf minuten voor het begin zit de tribune al bijna vol, de show is populair! Spannende muziek klinkt en de demonstratie start. Vogels komen van alle kanten aanvliegen en scheren rakelings over ons heen. Allemaal verschillende vogels komen langs, van rosé kaketoes en kraanvogels tot aan een gier en papegaaien. De gier laat ons uitgebreid zien hoe hij een struisvogelei weet open te breken met een steen. En twee papegaaien geven elkaar een kusje in de boom. Voordat we het wisten was de show alweer voorbij.

Foto 6. De vogels scheren door de lucht. Foto: DagjeWeg.NL

Argentijnse Cerrado

Het nieuwste gebied van Avifauna is de Argentijnse Cerrado. Hier leven de nandoes, vicuña’s, kuifhoenderkoeten en de zeldzame reuzenmiereneters. We lopen door een poort en wanen ons gelijk op de savanne. Tussen het prachtige rotslandschap staan de vicuña’s ons al op te wachten. Deze kameelachtigen lijken heel erg op de lama maar zijn net wat kleiner. In het verblijf ernaast zien we de mara’s. Bij deze knaagdieren mag je ook het hek door. Zo zie je deze snelle dieren van héél dichtbij!

Foto 7. Via een grote poort wandel je zo het Argentijnse landschap in. Foto: DagjeWeg.NL

Eiland vol apen

We eindigen onze wereldreis op het Nuboso Apeneiland. We zijn het kleine bruggetje nog niet over en we zien de eerste aapjes al hangen. Het voedermoment hier hebben we helaas gemist maar de ervaring is er niet minder leuk om. Overal waar je kijkt huppen aapjes rond. Eentje slingert aan een touw, de andere werkt een stukje fruit naar binnen en weer een ander klimt naar het topje van de boom. We lopen iets verder en opeens rennen er drie apen over een touw over ons hoofd heen naar de overkant. Dat is bijzonder! Ook staan we oog in oog met de keizersnorrebaard tamarin. Zoals de naam het al verraadt, heeft dit aapje een gigantische witte snor. Zo’n diertje hebben we nog nooit eerder gezien! Dit unieke gezicht is een mooie afsluiter van onze dag in Avifauna.

Foto 8. Zie je de keizersnorrebaard tamarin zitten? Foto: DagjeWeg.NL

Goed om te weten:

  • Avifauna is heel populair voor een schoolreisje. Deze zijn vaak in de maanden mei en juni. Houd daar dus rekening mee als je een dagje weg wil naar het vogelpark.
  • Dagje uit op een warme dag? Ga naar Avifauna! Het park is helemaal volgeplant met groen en is daarom aardig koel. Ook zijn er veel schaduwplekjes.
  • In het vogelpark staan veel bijzondere bomen en planten. Bij sommige staat ook een bordje met een QR-code. Als je die scant krijg je meer informatie te zien en word je een echte groenexpert.
  • Naast het restaurant, dat je aan het begin van het vogelpark vind, ligt de speeltuin van Avifauna. Hier kunnen kinderen zich heerlijk vermaken op een vlot, schommels en hoge glijbaan.
  • Avifauna ligt naast het Van der Valk-hotel Alphen aan de Rijn. Voor een overnachting hoef je dus niet ver te rijden.
Foto 9. Ontmoet verschillende vogels tijdens de vogeldemonstratie. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-08-14 15:30:04 · Gepubliceerd: 16 juni 2023 - 1084