Dit zijn de beste escaperooms van Nederland

10 escaperooms die je gedaan wil hebben

Escaperooms in Nederland Redactioneel door
Foto 1. De spannende escaperoom Elements. Foto: Fort Pannerden © Duncan de Fey

7 april 2024 Toerisme Landelijk Je laat je vrijwillig opsluiten – en alleen door de puzzels op tijd op te lossen, kun je jezelf bevrijden. Probeer je hoofd dan maar eens koel te houden... In een paar jaar tijd is dit ontsnappingsspel razend populair geworden in Nederland. Er is zoveel keus, wat is de beste escaperoom om naartoe te gaan? Wij zetten tien bijzondere escaperooms op een rij. Daal af in een mijnschacht, ga op avontuur door de duistere gangen van een fort of overval de grootste bank van Spanje.

Eerste escaperoom van Nederland

Bunschoten, Utrecht - De eerste escaperoom van Nederland opende niet haar deuren in Amsterdam, maar in... Bunschoten! Nog altijd zijn de kamers in Escape Room Nederland een absolute favoriet bij de echte liefhebbers. Zoals de Laboratoriumkamer, waar de beruchte Dokter Steiner compleet is doorgedraaid. Wat is er gebeurd in deze kille ruimte? En de Meisjeskamer lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar niets is wat het lijkt... De man die het weesmeisje deze kamer gaf, had andere ideeën. Extra leuk aan deze escaperooms: je kunt achteraf de beelden terugkijken. Wie nam het voortouw, en wie kon de spanning niet meer verdragen?

Bekijk alle escaperooms in Nederland.

Speel niet met, maar tegen elkaar

Amsterdam, Noord-Holland - In de VR game Cops and Robbers speel je niet met, maar tégen je vrienden, familie of collega's. Deel de groep op in teams, zet je VR-bril op en verken de omgeving: een bankkluis. Dit is het strijdveld van de overvallers en de agenten. De headsets hebben geen bedrading, dus je kunt je helemaal vrij bewegen. Ben je met een grote groep? Dan kun je ook overwegen om een van de andere VR-challenges te boeken, die je op elke locatie in Nederland kunt spelen – dus ook op je eigen kantoor!

Casa de Papel

Leeuwarden, Friesland - Bij Escape Games Leeuwarden stap je in de schoenen van de overvallers uit de Netflix-hitserie La Casa de Papel. Overval de grootste bank van Spanje – lukt het jullie om uit de handen van de Spaanse politie te blijven? Of stap binnen in een hotel in Boedapest, waar op klaarlichte dag een lichaam is gevonden. Wat is er gebeurd, wie is de moordenaar? Dit is een pittig spel voor vier personen, vol ingewikkelde hersenkrakers.

In de catacomben van een kerk

Rotterdam, Zuid-Holland - Escaperooms vind je overal, maar Doctor Watsons Escaperoom is wel op een hele bijzondere locatie: in de kelder van de Arminiuskerk in Rotterdam. Tijdens werkzaamheden werd een geheime kamer ontdekt, vermoedelijk het geheime kantoor van de architect van de kerk. Deze man, de heer Evers, lijkt lid te zijn geweest van een illustere broederschap... In L'Architecte ga je met Doctor Watson op onderzoek uit. Of ga met Watson in La Résidence op zoek naar de laatste prediker in de Arminius uit de 19e eeuw, die plotseling spoorloos verdween. Boek hier je tickets voor Doctor Watsons Escape Room, inclusief een gratis kopje Engelse thee.

Escaperoom voor twee personen

Volkel, Noord-Brabant - Ontsnap uit een bizar hotel waar je wel kunt inchecken, maar niet kunt vertrekken... Bij Escaperoom Kamer 237 hebben ze escaperoom De Conciërge, speciaal voor twee personen. De nieuwe directeur Dhr. Anton Maltzahn heeft de loyale conciërge Karel Koperslager op staande voet ontslagen – en deze vacature dient zo snel mogelijk ingevuld te worden. Het is een functie voor twee personen. Kom op sollicitatiegesprek en kijk of jullie het interview overleven. Handig als je zin hebt in een escaperoom, maar geen grote vriendengroep op wil trommelen.

Old-school detective

Maastricht, Limburg - Achter een gevel aan de Markt van Maastricht staat een tijdmachine: stap naar binnen en je gaat 150 jaar terug in de tijd. In The Escape Hunt Experience Maastricht ben je een detective die zonder moderne CSI aan de slag moet. Bijvoorbeeld in 'Deadly Family Affair', waar na een uitbundig diner van de schatrijke familie Beaumont zoon Edouard de Beaumont levenloos neervalt. Wie was er betrokken bij zijn onverklaarbare dood? Of ontdek het mysterie van het schip De Fortuyn, die na een woeste storm schipbreuk lijdt op een afgelegen eiland. Waar zijn de bemanningsleden? En zie maar eens van het eiland af te komen...

Op avontuur in een fort

Doornenburg, Gelderland - Ontdek het gigantische (en half verscholen) bouwwerk Fort Pannerden, ooit een fortificatie in de Hollandse Waterlinie. Er zijn enkele wachters verdwenen: met een kist vol oude instrumenten ga je op onderzoek uit door de duistere gangen van het fort. Wat is er gebeurd? Let op: tickets voor de escaperoom moeten vooraf gereserveerd worden. En een tip: draag warme kleding tijdens het avontuur. Koop hier je tickets voor Fort Pannerden en reserveer je plaats in escaperoom Elements.

Familie-escaperoom op een boerderij

Haaksbergen, Overijssel - De spanning is voelbaar tijdens een bezoek aan de Escaperoom Hof te Langelo. In de oude melkstal op Hof te Langelo gaat van alles mis. Het lijkt er wel te spoken: alles gaat kapot, de maïsoogst mislukt en de koeien willen niet meer eten. Maar met je team kun je de boer helpen. Los raadsels en puzzels op, open sloten, eindig de vloek en ontsnap uit de melkstal! Extra tof: je speelt op een echte boerderij. De gezinsversie van de escaperoom is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar, en kan worden aangepast op de leeftijd van de kinderen. Bekijk meer escaperooms voor het hele gezin.

Daal af in een levensechte mijnschacht

Dieren, Gelderland - Durven jullie op excursie in een oude, herontdekte kolenmijn op de Veluwe, diep onder de grond? Daal dan met een authentieke lift af in de mijnschachten van Escaperoom De Kolenmijn. Beneden stap je uit in een ondergrondse gang van aarde, waar je moet opletten dat je niet in de plassen stapt. Dan blijkt dat de pompen het hebben begeven: er stroomt steeds meer water de gangen in! Kunnen jullie op tijd ontsnappen met behulp van de oude mijnspullen die nog her en der liggen?

Strijd in de après-skibar

Winterswijk, Gelderland - Escaperooms draaien om samenwerken, maar in de escaperoom Après-Ski van Escape Room Winterswijk ga je juist de strijd aan met elkaar! Hier strijd je in twee teams om een fraaie hoofdprijs, die is verstopt in een geheime après-skibar. Smokkelen, elkaar aftroeven, alles mag. Maar zorg wel dat je de laatste skilift naar beneden niet mist, die vertrekt al over een uurtje. Niet zo van de wintersport? Jij en je team kunnen ook op zoek naar het mysterie rondom Piet Mondriaan, die zijn leven lang een groot geheim heeft meegedragen...

Dit moet je weten over escaperooms

  • Bij sommige escaperooms betaal je een vaste totaalprijs, ongeacht het aantal deelnemers. Andere escaperooms werken met een vast bedrag per persoon. Check altijd even de website van de aanbieder voor je gaat.
  • Escaperooms werken met tijdsloten die je van tevoren online kunt reserveren.
  • De meeste escaperooms zijn iets goedkoper op doordeweekse dagen. In het weekend betaal je vaak de volle mep.
  • Uiteraard moeten escaperooms aan de voorschiften van de brandweer voldoen. Er zijn nooduitgangen aangegeven. Wanneer je echt per direct uit de kamer wilt, dan kun je dat aangeven bij de 'gamemaster' die via een camera meekijkt met jullie spel.
  • Het idee van de escaperoom ontstond toen gameliefhebbers een kamer uit een computerspel in het echt na wilden bouwen. De eerste escapegame werd in 2003 in de Verenigde Staten bedacht.
  • Grappig feitje: Boedapest is de 'escaperoom-hoofdstad' van Europa. In die Hongaarse stad vind je meer dan 160 escaperooms.
Foto 2. Voor de Doctor Watsons Escape Room ga je ondergronds in een kerk. Foto: Doctor Watsons Escape Room

Laatst gewijzigd: 2024-04-05 13:08:12 · Gepubliceerd: 7 april 2024 - 5402