1

Dit zijn de beste escaperooms van Nederland

Tien escaperooms die je gedaan moet hebben

Kom naar een escape room Redactioneel door
Foto 1. Kraak de code en bevrijd jezelf door supercomputer HAL te verslaan. Foto: De Hackerroom.

27 december 2019 bijgewerkt: 17 februari 2023 Toerisme Landelijk Los onder tijdsdruk de puzzels op en weet jezelf zo te bevrijden uit een opgesloten kamer. Vijf jaar geleden wist bijna niemand wat een escaperoom was en nu zijn er al een paar honderd van deze ontsnappingsspellen in Nederland. Er is zoveel keus, wat is de beste escaperoom? Dat hangt er vanaf wat je zoekt. We splitsen de escaperooms uit naar thema. Zo vind je de escaperoom die het beste bij jou past!

De oudste escaperoom

Bunschoten, Utrecht - De eerste escaperoom van Nederland opende niet haar deuren in Amsterdam, maar in... Bunschoten. Nog altijd zijn de kamers in Escape Room Nederland een absolute favoriet bij de echte liefhebbers. Kies uit de Laboratoriumkamer, de Meisjeskamer of The Dome: escaperooms die meerdere internationale onderscheidingen hebben gekregen!

De escaperoom met veel keus

Amsterdam, Noord-Holland - Op tijd een bom van een terreurgroep onschadelijk maken of toch liever als soldaat ontsnappen uit een bunker? Nee? Probeer dan te ontsnappen uit een afgesloten ziekenhuis of uit een Vietnamees winkeltje waar niets is wat het lijkt. Keuze te over bij Room Escape Amsterdam. Alle vier de kamers hebben hun eigen karakter en uitdagingen. Los de raadsels op en vergeet niet goed samen te werken met de andere leden van je team.

De escaperoom met VR

Leeuwarden, Friesland - Zet een VR-bril op om te zien wat niemand anders ziet bij Escape Games Leeuwarden. Stap in de huid van de overvallers uit de Netflix-hitserie La Casa de Papel en probeer als groep de kluis te kraken. Of los een moord op in een hotel. Eén persoon zet de VR-bril op en betreedt de virtuele wereld. De andere teamleden lossen puzzels op in de echte wereld en moeten ondertussen goed communiceren met de persoon in VR. Leeuwarden te ver? Ook in Utrecht kun je een escaperoom met VR spelen bij VR Escape Room Time.

De ondergrondse escaperoom

Rotterdam, Zuid-Holland - Escaperooms vind je overal. In loodsen, schuren en soms zelfs een gevangenis. Doctor Watsons Escaperoom vind je in de kelder van de Arminiuskerk in Rotterdam. Kruip onder het orgel en tussen de gewelven en help de oude speurneus Doctor Watson. Hij zoekt aanwijzingen die hem iets kunnen vertellen over het lot van de verdwenen priester.

Boek hier je tickets voor Doctor Watsons Escape Room, inclusief een gratis kopje Engelse thee.

De escaperoom voor twee

Volkel, Noord-Brabant - Ontsnap uit een bizar hotel waarin je wel kunnen inchecken, maar niet kunt vertrekken en zelfs solliciteren gevaarlijk is! Bij Escaperoom Kamer 237 hebben ze ook escaperoom De Conciërge: speciaal voor twee personen. Solliciteer voor deze dubbelfunctie en kijk of jullie het interview overleven... Handig als je zin hebt in een escaperoom, maar geen tijd om een grote vriendengroep op te trommelen.

De escaperoom voor detectives

Maastricht, Limburg - Achter een gevel aan de Markt van Maastricht staat een tijdmachine. Stap naar binnen en je gaat 150 jaar terug in de tijd. In The Escape Hunt Experience Maastricht ben je een detective die zonder moderne CSI aan de slag moet. Vinden jullie de moordenaar?

De escaperoom in een fort

Doornenburg, Gelderland - Ontdek het gigantische (en half verscholen) bouwwerk Fort Pannerden, ooit een fortificatie in de Hollandse Waterlinie. Ga op weg met een kist vol oude elementen en zoek de verdwenen wachters met de spannende reallife game Elements. Tip: draag warme kleding en reserveer vooraf.

Koop hier je kaarten voor Fort Pannerden en reserveer je plaats in escaperoom Elements.

De leukste escaperoom voor kinderen

Haaksbergen, Overijssel - De spanning is voelbaar tijdens een bezoek aan de Escaperoom Hof te Langelo. In de oude melkstal op Hof te Langelo gaat van alles mis. Het lijkt er wel te spoken. Alles gaat kapot en mislukt en de koeien willen niet meer eten. Maar met je team kun je de boer helpen. Los raadsels en puzzels op, open sloten, eindig de vloek en ontsnap uit de melkstal! Extra tof: je speelt op een echte boerderij. En de gezinsversie van de escaperoom is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

De levensechte escaperoom

Dieren, Gelderland - Durven jullie op excursie in een oude, herontdekte kolenmijn op de Veluwe, diep onder de grond? Daal dan met een authentieke lift af in de mijnschachten van Escaperoom De Kolenmijn. Beneden stap je uit in een ondergrondse gang van aarde, waar je moet opletten dat je niet in de plassen stapt. Dan blijkt dat de pompen het hebben begeven: er stroomt steeds meer water de gangen in! Kunnen jullie op tijd ontsnappen met behulp van de oude mijnspullen die nog her en der liggen?

De battle escaperoom

Winterswijk, Gelderland - Escaperooms draaien om samenerken, maar in de escaperoom Après-Ski van Escape Room Winterswijk ga je juist de strijd aan met elkaar! Hier strijd je in twee teams om een fraaie hoofdprijs, die is verstopt in een geheime après-skibar. Smokkelen, elkaar aftroeven, alles mag. Maar zorg wel dat je de laatste skilift naar beneden niet mist! Die vertrekt al over een uurtje. Er is ook een versie waar je met kleine teams de strijd kunt aangaan, zelfs al met twee personen.

Dit moet je weten over escaperooms

  • Bij sommige escaperooms betaal je een vaste totaalprijs, ongeacht het aantal deelnemers. Andere escaperooms werken met een vast bedrag per persoon. Check altijd even de website van de aanbieder voor je gaat;
  • Escaperooms werken met tijdsloten die je van tevoren online kunt reserveren;
  • De meeste escaperooms zijn iets goedkoper op doordeweekse dagen. In het weekend betaal je de volle mep;
  • Uiteraard moeten escaperooms aan de voorschiften van de brandweer voldoen. Er zijn nooduitgangen aangegeven. Wanneer je echt per direct uit de kamer wilt, dan kun je dat aangeven bij de 'gamemaster' die via een camera meekijkt met jullie spel;
  • Het idee van de escaperoom ontstond toen gameliefhebbers een kamer uit een computerspel in het echt na wilden bouwen. De eerste escapegame werd in 2003 in de Verenigde Staten bedacht;
  • Grappig feitje: Boedapest is de 'escaperoom hoofdstad' van Europa. In die Hongaarse stad vind je meer dan 160 escaperooms.
Foto 2. Voor de Doctor Watsons Escape Room ga je ondergronds in een kerk. Foto: Doctor Watsons Escape Room.

Laatst gewijzigd: 2023-02-17 16:18:52 · Gepubliceerd: 27 december 2019 - 4769