De Parade 2012

De Parade 2012

Theaterfestival de Parade reist deze zomer weer met haar kleurrijke tenten, terrassen en restaurants door Nederland en bouwt in iede

Theaterfestival de Parade reist deze zomer weer met haar kleurrijke tenten, terrassen en restaurants door Nederland en bouwt in iedere stad een geheel zelfvoorzienend dorp op. Ook deze zomer strijkt zij met haar theaters neer in de vier grote steden van Nederland.

Donderdag 21 juni begint de Parade in Rotterdam, vervolgens trekt het festival verder via Den Haag naar Utrecht en doet als laatste tot en met 26 augustus Amsterdam aan. Tijdens de 55 speeldagen zijn er 60 verschillende voorstellingen te bekijken, 10 kindervoorstellingen op de dagelijkse KinderParade en iedere avond spelen er live bands in Café Correct en de Orangerie.

Programma 2012
De crisis is niet terug te zien in de Parade voorstellingen. De artiesten gaan, zonder angst voor de toekomst, ook dit jaar weer staan voor hetgeen zij mooi of ontroerend vinden en laten zien wat hen verwonderd. Het programma is deze zomer wederom zeer divers en bestaat uit verschillende disciplines: toneel, muziek, dans, opera, muziektheater en mime. Oude bekenden en nieuwe gezichten wisselen elkaar af. Zo brengen Ellen ten Damme en Sven Ratzke een knallende rock/cabaret show en behandelt Marcelle Meuleman in het stuk Hammam de positie van de vrouw in de Arabische wereld door middel van erotische verhalen die vrouwen elkaar vertellen in de Hammam.

Toneel en Muziektheater
Deze zomer zijn onder andere Martine Sandifort en Remco Vrijdag samen te zien in Hulphond, net als Raymonde de Kuyper en George van Houts, zij spelen het stuk Who’s afraid of John and Yoko.

Het Ro Theater presenteert Taranta. Samen met danseres Angelina Deck en Ro Theater actrices Fania Sorel en Sylvia Poorta geeft muzikant en oude bekende van de Parade, Beppe Costa zich over aan de wervelende Zuid Italiaanse dans Tarantella. Ook Art-Jan de Vries keert terug op de Parade, ditmaal met De Geluk is een Cadeau Show. Een grote spelshow met uiteraard een rol voor het publiek en een speciale rol voor medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis en Humanitas die meewerken aan zijn voorstelling.

Toneelgroep Oostpool speelt Super Magnifique waarin acht talentvolle, kersverse afgestudeerde studenten van de Mimeopleiding zich werpen op de hondenmand die familie heet. Dette Glashouwer maakte in navolging van Geld en Genoeg de voorstelling Geld voor Beginners over alternatieve geldstromen. Een hilarisch, kwetsbaar en stoer avontuur vol ontboezemingen en gegoochel.

Ook het muziektheater van Kees & Eddie mag niet ontbreken, dit jaar aangevuld door Renée Fokker & Sophie van Winden, twee muzikanten en twee actrices in een kapsalon. Leny Breederveld en haar dochters spelen Het Perron, een absurdistische voorstelling over voorbijgangers.

Dick van den Toorn brengt een muzikale voorstelling gebaseerd op het programma Ik Vertrek. In de humoristische voorstelling Liefde is een slagveld komen het geslaagde duo Wart Kamps en Rogier Philipoom elkaar telkens opnieuw tegen in niet geslaagde speeddates.

Egon Kracht & the Troupe brengen met Figaro, Figaro, Figaro een parodie op de opera. Zij steken klassieke stukken in een nieuw jasje. Het Internationaal Dans Theater brengt dit jaar het wereldse Mannen van de tango. De jonge muzikanten van het Conservatorium Amsterdam Tin Men and the Telephone, maken door middel van video de jazz en geïmproviseerde muziek toegankelijk voor het grote publiek. Vanja Rukavina en Karel van Laere dansen Bokko dance, een populaire techno dans uit Zuid-Korea.

De Parade 2012

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.