Van Picasso tot Sol LeWitt. Het kunstenaarsboek na 1950


-advertentiepositie-



Van Picasso tot Sol LeWitt. Het kunstenaarsboek na 1950

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Een tentoonstelling over naoorlogse kunstenaarsboeken.

Een tentoonstelling over naoorlogse kunstenaarsboeken. Eind 19de eeuw ontstaat in Frankrijk het genre van het 'livre de peintre': luxe uitgaven waaraan beeldend kunstenaars een prominente bijdrage hebben geleverd. In de regel met originele illustraties, maar de kunstenaar kon ook (mede-)zeggenschap hebben over het ontwerp en de typografie. Naast dit meer exclusieve kunstenaarsboek, ontdekken beeldend kunstenaars na 1950 het boek als middel om kunst onder een groter publiek te verspreiden. De kunstenaars bepalen de vorm en inhoud, waarbij moderne reproductietechnieken worden toegepast om kunst tegen een geringe prijs in grote oplagen te verspreiden.

De tentoonstelling opent met een aantal klassieke voorbeelden van het 'livre de peintre', met werk van o.a. Pablo Picasso en Alberto Giacometti. Vervolgens wordt een selectief, maar representatief beeld gegeven van kunstenaarsboeken uit de internationale kunstwereld van na 1950. Voor de samenstelling van deze tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de collecties van de Brokken Zijp Foundation of Art, de Koninklijke Bibliotheek en het Museum Meermanno.

Het ontstaan van het nieuwe kunstenaarsboek wordt belicht met werk van kunstenaars als Dieter Roth en Ed Ruscha die als voorlopers of grondleggers gelden. Vervolgens zijn er onder meer kunstenaarsboeken te zien van Sol LeWitt, Daniel Göttin, Louise Bourgeois, Elsworth Kelly, James Turrell , Richard Tuttle, herman de vries, Francois Morellet, Robert Barry, John Baldessari, Christopher Wool, Paul Goede, James Lee Byars,Timothy Ely, Sjoerd Hofstra, Veronika Schäpers, Cy Twombly, Raymond Pettibon, Damian Hirst, David Shrigley, Roni Horn en Gerhard Richter. Van een aantal kunstenaars wordt daarnaast ook beeldend werk getoond.

 Bezoek www.haagsuitburo.nl

Van Picasso tot Sol LeWitt. Het kunstenaarsboek na 1950
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.