Marten Toonder. Een dubbel denkraam


-advertentiepositie-



Marten Toonder. Een dubbel denkraam

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Overzichtstentoonstelling Marten Toonder. Zelden vertoond materiaal brengt de bijzondere wereld van de markante man tot leven.

Marten Toonder verrijkte de Nederlandse taal met woorden als ‘minkukel’ en ‘denkraam’. Hij hoort als geestelijk vader van Ollie B. Bommel en Tom Poes met grootheden als Hildebrand, Multatuli en Bomans thuis in het rijtje schrijvers dat onvergetelijke types geschapen heeft. In 2012 is het honderd jaar geleden dat de schrijver en tekenaar geboren werd. Het Letterkundig Museum in Den Haag wijdt een grote overzichtstentoonstellingaan de markante man, waarbij zelden vertoond materiaal zijn bijzondere wereld tot leven brengt. Ook biedt het museum vele activiteiten die de vele gezichten van de kunstenaar onthullen en de man achter de befaamde verhalen dichterbij brengen. Van lezingen tot stripworkshops en familievoorstellingen: er is voor ieder wat wils.

Een dubbel denkraam
Zakenman en kunstenaar, kluizenaar en acteur, realist en magiër, schrijver en tekenaar. Toonder was een complexe man vol tegenstrijdigheden. Deze dualiteit vormt de rode draad door de expositie "Marten Toonder. Een dubbel denkraam". De expositie toont Toonders relatie met zijn familie en de invloed die echtgenote Phiny Dick had op zijn ontwikkeling als kunstenaar. Er is aandacht voor zijn levensbeschouwing, Ierland, zijn (clandestiene) werk tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn maatschappijkritiek. Uiteraard belicht de expositie ook Toonder als eigenaar van de Toonder Studio’s en als taalkunstenaar. Striptekenaar Erik de Graaf verstripte speciaal voor de tentoonstelling het levensverhaal van de geestelijk vader van Olivier B. Bommel en Tom Poes. De tekeningen geven een verrassend inkijkje in Toonders denkraam. Daarnaast is er uniek materiaal uit het persoonlijk archief van de kunstenaar te zien. Het Letterkundig Museum toont zo niet alleen het werk van de meester-verteller, maar onthult ook de man achter de befaamde verhalen.

ToonderApp 
Het Letterkundig Museum ontwikkelde in samenwerking met de Toonder Compagnie bij de tentoonstelling een speciale iPad-app. Hier toont het museum uniek materiaal dat nooit of zelden getoond is uit het omvangrijke persoonlijke archief van de schrijver. Blader door Toonders familiealbums en kijk mee over zijn schouder en zie een Bommel-strip ontstaan.

 Bezoek www.haagsuitburo.nl

Marten Toonder. Een dubbel denkraam
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.