Blue Jeans




Blue Jeans

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Hij bepaalt het straatbeeld en is in vrijwel ieders kledingkast te vinden: de blue jeans. De spijkerbroek bestaat al ruim 150 jaar, de stof gaat nog langer terug. Toch heeft hij bewezen telkens weer innovatief en actueel te zijn. Van 24 november 2012 t/m 10 maart 2013 vindt in het Centraal Museum in Utrecht de eerste grote tentoonstelling plaats over dit unieke onderwerp. In de thematische indeling wordt nieuw werk van toonaangevende modeontwerpers gecombineerd met nationale en internationale bruiklenen en is er zowel aandacht voor het ambacht als voor technologische innovatie. Ook de Werkplaats Blue jeans, waar bezoekers zelf aan de slag kunnen met de spijkerstof, is een essentieel en integraal onderdeel. Te zien zijn onder andere een oorspronkelijke 19de-eeuwse Levi’s uit de mijnen, de raaminstallatie die Jurgen Bey in opdracht van Levi’s RED en Droog maakte en ontwerpen van Chanel, Jean Paul Gaultier, Maison Martin Margiela, Marithé + François Girbaud en Yves Saint Laurent.
Yves Saint Laurent heeft het vaak herhaald: “Ik wou dat ik de spijkerbroek had uitgevonden: het meest spectaculaire, meest praktische en het meest nonchalante kledingstuk dat er is. Het heeft de sexappeal, eenvoud, bescheidenheid en expressie die ik in al mijn ontwerpen zoek.”
De tentoonstelling is opgebouwd uit een aantal thema’s dat het experimentele en innovatieve karakter van jeans laat zien: van de oorsprong van de ‘jeans’ als werkkleding in de 17de eeuw tot high fashion in de 20ste-eeuw en tot vandaag de dag, waarop Nederlandse jeansmerken, zoals G-Star, inmiddels internationaal bekend zijn. Er is speciale aandacht voor (internationale) subculturen, waarin de
jeans enerzijds een massaproduct is dat uitdrukking geeft aan uniformiteit en
anderzijds één van de meest persoonlijke kledingstukken is, die de individualiteit weerspiegelt. Ook het DNA van de spijkerbroek komt aan bod: de materialen, de knopen en labels en de typische kleur (indigo)blauw. Het zeer milieuvervuilende productieproces en de innovatieve duurzame alternatieven van nu, zoals ‘zero water waste’- en ’ozon’-behandelingen komen hier ook aan de orde.

 Bezoek centraalmuseum.nl

Blue Jeans
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.