1

Van Gogh aan het werk


-advertentiepositie-



Van Gogh aan het werk

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk laat zien hoe Vincent van Gogh zich in een periode van maar 10 jaar ontwikkelde tot een unieke kunstenaar met een imposant oeuvre. Ruim 200 werken geven inzicht in Van Goghs werkwijze: naast schilderijen, werken op papier, brieven worden ook persoonlijke materialen van Van Gogh getoond, zoals zijn originele schetsboekjes, verftubes en het enige bewaard gebleven palet, afkomstig uit Musée d’Orsay. Met deze tentoonstelling vieren we de afsluiting van acht jaar onderzoek naar zijn werkwijze én het 40-jarig bestaan van ons museum.

Topwerken
Naast onze eigen omvangrijke collectie zie je topwerken uit collecties wereldwijd. Werken die maar zelden naast elkaar te zien zijn, zijn samengebracht in deze tentoonstelling, zoals twee versies van de Zonnebloemen (mei-augustus) en van De slaapkamer (september-januari). Verder is er veel werk van Van Goghs tijdgenoten te zien, niet alleen uit onze eigen collectie maar ook bijzondere bruiklenen van Monet, Gauguin, Seurat en Bernard die Van Gogh destijds zelf gezien heeft.
De tentoonstelling leidt je chronologisch door de ontwikkeling van het kunstenaarschap van Van Gogh en laat zien hoe hij het vak leerde, van zijn eerste experimentele tekeningen tot zijn beroemde latere werk.

Verdiepende thema's
Voor wie zich meer wil verdiepen in Van Goghs materiaalgebruik en techniek zijn er diverse thema's te verkennen in de tentoonstelling. Zo staat in het thema Leren zijn leerschool in Antwerpen centraal naast de invloed die hij van tijdgenoten onderging. Materiaal en gereedschap belicht de verschillende typen doek en verf die hij gebruikte, hoe hij gebruik maakte van een perspectiefraam als hulpmiddel om de proporties en het perspectief goed te krijgen. Schilderijen recyclen laat zien dat de schilder doeken hergebruikte als zijn doekvoorraad of geld op was. Hij schilderde dan over eerdere voorstellingen heen of beschilderde de achterkanten van doeken; soms ontstonden breuklijnen omdat hij te ongeduldig was om de verf te laten drogen. Kleur speelt een essentiële rol in Van Goghs werk, hij maakte weloverwogen combinaties en streefde naar sterke contrasten. In Verfgebruik zien we hoe Van Gogh altijd bleef experimenteren met de manier waarop hij verf opbracht, hoe hij vaak heel dik schilderde en de verf 'boetseerde' met zijn penseel, maar ook hoe hij de techniek van het schilderen met verdunde olieverf gebruikte.

Het thema Kopieën naar eigen werk wordt geïllustreerd aan de hand van twee versies van de Zonnebloemen, die samen met De berceuse te zien zijn van mei tot augustus. Van september tot januari worden twee Slaapkamers vergeleken en blijkt dat Van Gogh niet klakkeloos de voorstelling overneemt maar subtiele veranderingen aanbrengt in de kleuren en de uitwerking van details.
Open lucht of atelier toont dat Van Gogh zoveel mogelijk buiten schilderde maar ook regelmatig in zijn atelier werkte
Zien en doen
Behalve veel te zien, is er ook veel te doen. Je kunt zien en voelen welk materiaal Van Gogh gebruikte, onder welke omstandigheden hij werkte, van wie hij leerde, met elke kunstenaars hij ideeën uitwisselde en waar hij zijn materialen kocht. Ook kun je verfmonsters bekijken door een microscoop en röntgenfoto’s bestuderen.

Diverse activiteiten
Bij deze tentoonstelling hoort een uitgebreid en divers activiteitenprogramma. Zo zijn er zowel voor volwassenen als kinderen workshops, schilderlessen, rondleidingen en een multimediatour. Ook zijn de wekelijkse Vrijdagavonden weer terug en is er een nieuwe reeks Zondaglezingen.

Bekijk de agenda voor een overzicht van alle geplande activiteiten.

Multimediatour en kinderaudiotour
Bij Van Gogh aan het werk wordt een compleet nieuwe multimediatour gelanceerd, die bezoekers meeneemt door Van Goghs leven en ontwikkeling als kunstenaar. De vele extra’s geven inzicht in de manier waarop hij werkte. De nieuwe tour is te koop in het museum. Verkrijgbaar in het museum in Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans. Prijs: € 5.
Voor kinderen is een audiotour beschikbaar (in Nederlands en Engels), prijs € 2,50.

 Bezoek www.vangoghmuseum.nl

Van Gogh aan het werk
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.