1

Evacués onder dak in het Openluchtmuseum




Evacués onder dak in het Openluchtmuseum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Zeventig jaar Market Garden
Als de stad Arnhem moet worden geëvacueerd na Operatie ‘Market Garden’ kiezen zo’n 600 mensen het Openluchtmuseum als verblijfplaats. Het museum was gesloten, maar toch bewoond.
(foto: P.J. de Booijs - Gelders Archief 1533-216)

Evacués onder dak
In de Delftse molen – onderkomen van drie verzetsmensen – is een audiovisuele presentatie te zien over de evacuatie. Uniek fotomateriaal van (o.a.) P.J. de Booys en gesproken dagboekfragmenten van de vrouw van de waarnemend directeur Glazema, vertellen het verhaal van een bewogen periode waarin het museum over de geschiedenis een cruciale rol speelde in het dagelijks leven van 600 evacués uit de wijken Alteveer en Geitenkamp.

Rondleidingen
Tijdens de Maand van de Geschiedenis zijn er rondleidingen langs de gebouwen die tijdens de evacuatie van Arnhem werden bewoond door buurtgenoten. Het Vissershuisje was een winkeltje en vanuit de Koopmanswoning worden voedselbonnen gedistribueerd. De omstandigheden waren zwaar. Er was geen verwarming, elektriciteit of stromend water in de huizen; wassen doet men in de Zaanse vijver. Er worden kinderen geboren en er is die dramatische razzia waarbij verzetsman Anton Zwiers wordt doodgeschoten.

 Bezoek www.openluchtmuseum.nl

Evacués onder dak in het Openluchtmuseum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.