Ridders van Oranje in Paleis Het Loo

Ridders van Oranje in Paleis Het Loo

De tentoonstelling Ridders van Oranje geeft een overzicht van vier eeuwen ridderorden aan vorst en volk. De expositie vertelt verhalen van moderne helden als Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, en Gijs Tuinman, die 4 december aanstaande wordt geridderd. Daarnaast zijn er onderscheidingen aan Oranje-vorsten en dappere Nederlanders uit het verleden te zien.

De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen, lintjes aan de vorst en lintjes aan het volk. In de Audiëntiezaal zijn de onderscheidingen van verschillende vorsten te zien, die zelf geridderd werden. Zoals de ridderorden van koning Willem II, de ‘held van Waterloo’, en de kostbare keten van de Orde van de Kousenband, gedragen door koningin Wilhelmina.

In de Oostvleugel zijn lintjes aan het volk te zien, van burgers die voor bijzondere verdiensten door de koning(in) zijn gedecoreerd. In 1815 stichtte koning Willem I de eerste twee ridderorden, de Militaire Willems-Orde, als hoogste dapperheidsonderscheiding, en de Orde van de Nederlandse Leeuw, als hoogste onderscheiding voor bijzondere burgers. Ordetekenen, portretten en andere markante voorwerpen illustreren het tweehonderdjarig bestaan van beide onderscheidingen. De Oostvleugel is geopend vanaf 13.00 uur.

Ridders van Oranje in Paleis Het Loo

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.