Op zaterdag 27 juni vindt de vijfde Open Tuinendag Utrecht plaats, dit jaar met een Frans tintje. Zo’n veertig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen eenmalig hun poorten voor het publiek.

Verborgen achter de muren van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Eenmaal per jaar krijgen belangstellenden de unieke gelegenheid om deze bijzondere plekken te bezoeken.
De Open Tuinendag is inmiddels een traditie die ieder jaar gemiddeld zo’n 1500 bezoekers trekt. Naast particuliere tuinen zijn er ook binnentuinen van instellingen in de route opgenomen. Grote tuinen, kleine tuinen, hofjes en pandhoven van kerken en kloosters, tuinen met een sobere aanleg en tuinen met beelden en vijvers: voor de liefhebber is er een rijk geschakeerd aanbod. De tuinen zijn stuk voor stuk uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende gevels.

Frans tintje
Met een knipoog naar de Tour, die een week later in Utrecht start, is de Open Tuinendag in 2015 omgedoopt tot ‘Tour des Jardins Ouverts’. Speciale aandacht is er voor tuinen met een Frans tintje. Voorbeelden hiervan zijn de tuin van Grand Hotel Karel V met standbeeld van Lodewijk Napoleon, Oudegracht 53-33 met Louis XV stucwerk in de gang naar de tuin, de buxushagen van Achter St. Pieter 9, en Zuilenstraat 5 met zijn ‘petit Grand Canal’ en tuindecoratie. In de ‘Tour’ door de binnenstad zijn historische elementen opgenomen die naar Frankrijk verwijzen.