Munch: Van Gogh




Munch: Van Gogh

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Opvallende parallellen
Het oeuvre en de artistieke ambities van Van Gogh en Munch vertonen opvallende parallellen. Beide kunstenaars staan bekend om hun emotioneel geladen schilderijen, hun unieke en innovatieve stijl en hun dramatische levens. Beiden maakten zich sterk voor het vernieuwen van de kunst en ontwikkelden een persoonlijke, expressieve beeldtaal om de universele emoties van het menselijk bestaan tot uitdrukking te brengen.

Ondanks vele verwijzingen naar overeenkomsten tussen Munch en Van Gogh in literatuur en populaire beeldcultuur is hun verwantschap nooit eerder zo diepgaand onderzocht.

Iconische topstukken
In de tentoonstelling wordt voor het eerst uitgebreid aandacht besteed aan de overeenkomsten tussen beide kunstenaars. Onder de meer dan honderd kunstwerken zijn diverse iconische topstukken en bijzondere bruiklenen die haast nooit worden uitgeleend, zoals De schreeuw, Madonna en Het zieke kind.

Munch : Van Gogh biedt de unieke kans om een belangrijk deel van het oeuvre van beide kunstenaars op één locatie te bewonderen.

Samenwerking met Munch Museum
Munch : Van Gogh is het resultaat van een jarenlang samenwerkingsproject tussen het Van Gogh Museum en het Munch Museum in Oslo. De musea beheren, onderzoeken en presenteren de belangrijkste en grootste collecties met werken van Van Gogh en Munch ter wereld.

De tentoonstelling in het Munch Museum is te zien van 9 mei tot en met 6 september 2015.

Tijdens zijn korte leven liet Van Gogh zijn vlam niet doven. Vuur en sintels dienden als penselen tijdens zijn spaarzame jaren, waarin hij opbrandde voor zijn kunst. Ik neem me voor en hoop dat ik uiteindelijk, met meer geld tot mijn beschikking dan hij, in zijn voetsporen zal treden.

Edvard Munch, 23 oktober 1933
Cultuurprogramma in Amsterdam
Geïnspireerd door Munch : Van Gogh presenteren tien toonaangevende Amsterdamse culturele instellingen een Cultuurprogramma gebaseerd op de nalatenschap van de twee artistieke zielsverwanten.

Film, performance, debat en muziek tonen dat de invloed van Munch en Van Gogh op hedendaagse kunst en cultuur nog altijd springlevend is.

 Bezoek www.vangoghmuseum.nl

Munch: Van Gogh
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.