Spekbakkentreffen

Spekbakkentreffen

Op zaterdag 25 juni start in de Marker haven van het buitenmuseum het spekbakkentreffen tussen authentieke vissermanschepen uit Hoorn en Urk. Het parcour van de wedstrijd wordt pas vlak van tevoren bepaald aan de hand van windkracht en windrichting. Daarna keren de schepen terug in de Marker haven.

Spekbak
De spekbak is oorspronkelijk een scheldnaam voor vaartuigen als vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen. Waarschijnlijk omdat deze goedkope ijzeren scheepjes vaak vies en vettig waren van het visafval, maar ook omdat ze in de ogen van de vissersmannen een armzalig alternatief waren voor de elegante houten botter. Veel spekbakken werden, nadat ze uit de visserij kwamen, omgebouwd tot jacht en vaak voorzien van een kajuit. Hoewel daardoor niet meer origineel, was dit wel het behoud van veel van deze scheepjes. Nu komen ze vaak in het bezit van liefhebbers die de schepen weer in originele staat terugbrengen. Er zijn tegenwoordig twee stichtingen in Nederland die zich specifiek toeleggen op het behoud van en varen met originele spekbakken:​ De Hoornse Schouw en de Stichting Historische Westhaven Urk.

Wedstrijd
Beide stichtingen organiseren al sinds enkele jaren wedstrijden en visserijevenementen met de spekbakken in Hoorn en op Urk. Urk komt dan op bezoek in Hoorn en vice versa. Dit jaar wordt het gezamenlijk spekbakkentreffen georganiseerd vanuit het Zuiderzeemuseum; een unieke kans om elkaar 'halfweg' te treffen op de mooiste historische locatie die je kunt wensen, de Marker haven van het buitenmuseum!

Zuiderzeemuseum overspoeld
In 2016 staat water centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Dit lijkt lang geleden, maar watersnoodrampen komen op veel plaatsen in de wereld helaas nog steeds voor.

Het lijkt of een deel van het buitenmuseum na een dijkdoorbraak is overspoeld. Betreed het rampgebied om een idee te krijgen van de ravage en stank. Loop over de steigers langs de getroffen huizen en ga in gesprek met de bewoners over de impact en gevolgen van deze watersnoodramp. Ontdek verder wat je zelf wel en juist niet moet doen tijdens een overstroming. En zie wat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland doet om een watersnoodramp te voorkomen. Veilig wonen onder zeeniveau is immers nooit vanzelfsprekend.

Buitenmuseum
De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdracht mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals het touwproject van Christien Meindertsma naast de touwslagerij.

Spekbakkentreffen

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.