1

Garde Robe: unieke vondst uit de Gouden Eeuw




Garde Robe: unieke vondst uit de Gouden Eeuw

» Let op: deze activiteit is voorbij «

GARDE ROBE – OPGEDOKEN SCHAT UIT DE GOUDEN EEUW



Stel je voor: het is begin zeventiende eeuw. Voor Texel ligt, tussen honderden schepen, een schip met kostbare lading voor anker. Dit schip leidt schipbreuk. Door een storm? Geramd door een ander schip? Samen met vele andere schepen?

We weten het niet, het verhaal ligt begraven onder het zand. Het schip en de lading zijn naar de zeebodem gezonken. Onder het zand is het bijna 400 jaar bewaard gebleven. Tot het vrijspoelde en duikers het wrak bij toeval ontdekten.

Bij het wrak zijn onder andere een prachtige japon en vele gebruiksvoorwerpen gevonden. In geweldige staat, ondanks de bijna vier eeuwen onder het zand. De objecten zijn bijzonder rijk bewerkt en kostbaar. Hieruit concluderen experts dat de spullen van mensen uit hoog adellijke of zelfs koninklijke kringen zijn geweest.

Tot en met 16 mei kunt u komen kijken naar de japon, een rijk bewerkt etui, een prachtig versierde bokaal, een boekkaft met gouden wapen en andere delen van deze unieke vondst. Daarna moeten de objecten verder onderzocht en geconserveerd worden. Op termijn zullen we de vondst in een permanente tentoonstelling te kunnen tonen.

 Bezoek www.kaapskil.nl

Garde Robe: unieke vondst uit de Gouden Eeuw
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.