Het begint ieder jaar op 11 november om 11:11 uur (11, het getal van dwazen en gekken): de aftrap van het jaarlijkse carnavals seizoen. Het ware hoogtepunt ligt later, namelijk 7 weken voor eerste paasdag. Dat hoogtepunt bestaat uit het carnavalsfeest. Van zondag t/m dinsdag staat een gedeelte van Nederland op zijn kop. Ook in de gemeente Berg en Dal, waar carnaval groots gevierd wordt. Groesbeek kent een grote carnavalsoptocht: ’t Keulen van Gelderland. In Groesbeek maar ook in de rest van carnaval vierend Nederland is het feest onlosmakelijk verbonden aan verkleden, (Nederlandse) muziek, bier en de polonaise. Maar carnaval wordt ook in verschillende delen van de wereld gevierd.

Wereldwijd is carnaval een populair feest dat zowel op verschillende tijden gevierd wordt als heel diverse verschijningsvormen kent. In Nederland wordt carnaval in vele delen van het land gevierd, zo staat Oeteldonk op zijn kop en worden de straten van Rotterdam tijdens het inmiddels beroemde zomercarnaval wakker geschud. Een parade vol pracht en praal en schaars geklede dames die de straten van Rotterdam sieren. Toch zijn er grote overeenkomsten tussen Oeteldonk en Rio, in aanleiding, functie en zelfs met betrekking tot telkens terugkerende typen.

De tentoonstelling ‘Carnaval Wereldwijd’ toont de wereldwijd diversiteit evenzeer als de interculturele connecties. Carnaval is niet zomaar een feestje. Het is een spiegel van het menselijk leven, een uitlaatklep voor angst en woede, een komisch intermezzo met een serieuze ondertoon. Vanaf 11 november te zien in het Afrika Museum in Berg en Dal.

Bezoek afrikamuseum.nl »

afrikamuseum.nl »