‘De Kleuren van De Stijl’ in Kunsthal KAdE

‘De Kleuren van De Stijl’ in Kunsthal KAdE

Kunstenaars: Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo, Vilmos Huszár, Barnett Newman, Josef Albers, Richard Paul Lohse, Jasper Johns, Yves Klein, Robert Ryman, Piero Manzoni, Alan Charlton, Richard Serra, Joseph Kosuth, Poul Gernes, Olafur Eliasson, De Rijke/De Rooij, Katja Mater, Jan van der Ploeg, Steven Aalders, Roy Villevoye, Fransje Killaars

Rood. Geel. Blauw. De drie primaire kleuren werden het ‘gezicht’ van de kunstenaarsbeweging De Stijl. Zo archetypisch als rood, geel en blauw echter lijken voor de stroming, zo divers waren uiteindelijk de ideeën van de verschillende leden. Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en Vilmos Huszár formuleerden ieder een eigen kleurvisie.

Kunsthal KAdE zoomt in op het kleurgebruik van de zes protagonisten van De Stijl en kijkt vervolgens verder hoe kunstenaars na WO II onderzoek bleven doen naar de autonome kracht van kleur: via het abstract expressionisme en de concrete kunst in de jaren zestig en zeventig naar hedendaagse kunstenaars die kleur als zelfstandig element onderzoeken. Uit het Stedelijk Museum worden onder meer ‘Who’s Afraid of Red Yellow and Blue III’ van Barnett Newman en het drieluik ‘Untitled’ van Jasper Johns geleend. Uit het Van Abbemuseum komen onder meer de maquette van het kleurontwerp van Theo van Doesburg voor de Grote Zaal van café/theater ‘Aubette’ in Straatsburg en werken van Piero Manzoni, Richard Serra en Joseph Kosuth. Uit de studio van Olafur Eliasson komt de lichtinstallatie ‘Ephemeral afterimage star’ (2008).

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het nationale themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’, waarin de oprichting van het tijdschrift De Stijl wordt herdacht in Den Haag, Amersfoort, Utrecht, Otterlo, Eindhoven, Noord-Nederland en Gelderland. ‘De Kleuren van De Stijl’ is te zien van 6 mei t/m 3 september 2017.

‘De Kleuren van De Stijl’ in Kunsthal KAdE

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.