1

Etnomanie




Etnomanie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

ETNOMANIE is een tentoonstelling voor iedereen die zich graag door ‘de ander’ laat inspireren. De Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek heeft honderd etno- historische foto’s uit de Wereldcollectie van het Nederlands Fotomuseum geselecteerd. Vervolgens heeft zij deze samen met ontwerper Mary Pelders Vos digitaal gestileerd. Door in de foto’s op specifieke plekken kleur toe te voegen, licht Uyttenbroek stijldetails uit die anders voor vele ogen onopgemerkt zouden blijven.

Deze zogenaamde contemporary style icons worden levensgroot op doek gepresenteerd en doen het museum veranderen in een ‘Etnomanisch’ modemagazine.

Met de bewerkte etno-historische foto’s maakt Uyttenbroek ons bewust van het feit dat kleding en stijl uit andere tijden en culturen een blijvende inspiratiebron zijn voor de huidige generatie (mode)ontwerpers. Daarmee is ETNOMANIE een knipoog naar het straat- en modebeeld van nu: van tribal hipsters , tot zen vaga- bonds en van floral crossdressers tot oversized fashionistas.

Wereldcollectie
Het Nederlands Fotomuseum beheert sinds 2012 de Wereldcollectie. Deze collectie bestaat uit ruim 100.000 foto’s, waarin de mens – van 1850 tot heden – in al zijn verschijningsvormen centraal staat. Het grootste deel van de collectie komt uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Azië en Amerika. De collectie is tot stand gekomen door schenkingen van Rotterdamse handelaren, wereldreizigers, zendelingen en missionarissen. Zij fotografeerden tijdens hun wereldreizen of kochten foto’s van lokale beroepsfotografen.

 Bezoek www.nederlandsfotomuseum.nl

Etnomanie
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.