Vieze liedjes op deftige speelklokken


-advertentiepositie-



Vieze liedjes op deftige speelklokken

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 12 oktober 2017 t/m 8 april 2018 leggen de chique bellenspeelklokken van Museum Speelklok een stukje pikante geschiedenis bloot in de tentoonstelling 'Vieze liedjes op deftige speelklokken'. Dé tentoonstelling over guilty pleasures uit de 18de eeuw.

In de deftige huizen van de welgestelde elite van de 18de eeuw stonden vaak luxe uitgevoerde klokken met een bellenspeelwerk. Via deze klokken hoorden de rijke eigenaren op gezette tijden een deuntje. Maar in tegenstelling tot de stijlvolle klokken en eigenaren waren de meeste liedjes die de klokken lieten horen van een heel andere toon. Ze waren eenvoudig en hadden vaak kluchtige thema’s zoals boerenvrijages en dronkenschap. Soms waren ze zelfs zo pikant dat ze gingen over seks of schaamhaar! Wat is het verhaal achter deze guilty pleasures van de elite? Ontdek het zelf in de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken.

Promotieonderzoek conservator Marieke Lefeber
Aanleiding voor de tentoonstelling is het promoveren van onze conservator Marieke Lefeber. In haar onderzoek heeft ze zich vooral gericht op de melodieën die op de klokken stonden en wat dat zegt over de mensen die de klokken in huis hadden. In de tentoonstelling wordt een aspect van haar promotieonderzoek uitgelicht.

 Bezoek www.museumspeelklok.nl

Vieze liedjes op deftige speelklokken
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.