27 maart 1943, 21.15 uur.
Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, verkleed als politieagenten en rechercheurs dringt met een smoes het bevolkingsregister van Amsterdam binnen. De echte politieagenten worden overmeesterd en verdoofd. Ze worden naar buiten gesleept, en vastgebonden in de tuin van Artis gelegd.

Binnen worden de persoonskaarten van de Amsterdammers uit de stalen archiefkasten gehaald en op de grond gesmeten. Na bijna twee uur verlaten de verzetsmensen gehaast het pand. Op de deur hangen zij een bordje ‘EXPLOSIEGEVAAR!’. Niet veel later klinken er harde explosies. De hemel kleurt rood door de uitslaande brand. De aanslag is gelukt!

75 jaar later kun je in het Verzetsmuseum deze spectaculaire aanslag meebeleven. Zet een koptelefoon op en waan je met behulp van het 3D audiohoorspel onderdeel van het verleden. Maak kennis met de beramers en hun overwegingen om in verzet te gaan. Vervals, net als zij, persoonsbewijzen, doe mee met de discussie over wel of niet geweld gebruiken tegen vijand en ervaar de sfeer in de dodencel.