Op vrijdag 31 mei is het weer Eibertjesdag in Nunspeet. Voor de zevenentwintigste keer organiseert de werkgroep Folklore en Klederdrachten van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete het folkloregedeelte van deze dag in samenwerking met de Ondernemersvereniging Nunspeet.

Vrouwen met fraaie Zeeuwse mutsen met gouden sieraden en kleurige Urker kraplappen zijn onder meer te bewonderen. Mannen in streekdracht vallen vaak wat minder op, maar de Veluwse klootjespet met de zwarte bolletjes is ook het aanzien waard.

Aan het begin van de dag is er ook dit jaar een optocht waarbij alle groepen een rondgang door het dorp maken. Het komt niet veel voor dat zoveel klederdrachten op één dag in één plaats te zien zijn. Uit het hele land komen dan ook mensen naar Nunspeet die deze kans niet aan zich voorbij willen laten gaan. Om 10.00 uur begint Eibertjesdag met een optocht van alle folkloristische groepen vanaf de Wheme.

Gedurende de hele dag is er, tussen 10.00 en 21.00 uur, een braderie met ruim 200 kramen. Ook zijn er op het Marktplein tot 17:00 uur demonstraties van oude ambachten. Maar het meest bijzonder zijn de volksdansen, demonstraties en shows in klederdracht die tot zo'n 16:30 uur doorgaan!