Wandel in het donker tussen wateren en ruisende riet van de Ankeveense Plassen. Luister naar spannende verhalen, zoek naar nachtvlinders en zie vleermuizen vliegen. Dit natuurgebied ligt vlak bij de grote stad, maar is toch heel stil.

Er zijn verschillende starttijden tussen 21.30 en 23.00 uur.

Op avontuur
Vanaf de parkeerplaats wandel je met een boswachter van Natuurmonumenten naar het startpunt van de wandeling. Daar krijg je wat te drinken en wat lekkers mee voor onderweg. En dan begint je avontuur in Ankeveen...

Verhalenverteller
Langs de route kom je een mysterieuze personage tegen die mooie en spannende verhalen vertelt. Wat hij je precies vertelt dat blijft natuurlijk een verrassing…

Vleermuizen
Als wij gaan slapen begint voor nachtdieren de dag. Ze zijn speciaal aangepast op het nachtleven. Zoals de vleermuis. In plaats van zijn ogen gebruikt hij zijn oren om te ‘kijken’. Met hele hoge, ultrasone geluiden zoekt hij boven het water naar insecten. De oren van de vleermuis vangen de echo op. Zo weet hij waar zijn prooi is.

Nachtvlinders
Overdag zie je ze niet, maar ’s nachts wemelt het van het leven in het bos. Met een wit laken, een felle lamp en een aantal lekkere smeerseltjes lokken we de nachtvlinders. Groot en klein en in alle kleuren. Welke soorten kun jij herkennen?

Geluiden & Geuren
In het donker zie je minder maar wellicht kun je je andere zintuigen juist wat meer activeren. Wat hoor je? En wat ruik je? Wist je dat er ook planten zijn die alleen tijdens de nacht een geurtje verspreiden? De boswachter laat je verschillende soorten ruiken. Alleen tijdens de Midzomernachtloop maak je de bijzondere sfeer van de nacht mee; de stilte, het ritselen van het riet en de zomergeuren!

Praktische informatie
Bij windstil weer kunnen er knutten actief zijn in het gebied. Smeer je daarom goed in met antimuggen spray en bedek je benen. Een zaklamp is wel heel handig als het echt donker is…

De wandeling is ongeveer 6 kilometer lang en ook geschikt voor kinderen. Vanaf welke leeftijd laten we graag over aan de ouders.

Neem goede wandelschoenen of laarzen mee. Het wandelpad is onverhard en kan drassig zijn.

Neem een extra jas of trui mee, door de wind kan het soms fris zijn.

Honden zijn niet toegestaan tijdens deze speciale wandeling.

Het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Woon je in de buurt? Kom dan met de fiets.
De parkeerplaats ligt naast de kerk in het centrum.