Things That Matter in Tropenmuseum

Things That Matter in Tropenmuseum

Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? En hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels?

Things That Matter is een nieuwe tentoonstelling over belangrijke dingen en het belang van dingen: voorwerpen van grote persoonlijke betekenis die tegelijkertijd nauw verbonden zijn met tien maatschappelijke onderwerpen van vandaag, zoals migratie en afkomst.

Wat gebeurt er met je cultuur als je land verdwijnt?
De objecten in Things That Matter komen van over de hele wereld en dragen verhalen met zich mee die net zo goed in Nederland van betekenis zijn. Een voorbeeld is een gevlochten mandje, afkomstig van de Marshall Islands. In de bijbehorende video vertelt Kathy Jetnil-Kijiner in dichtvorm waarom dit voorwerp zo belangrijk is voor haar cultuur en hoe deze op het punt staat te verdwijnen: de stijgende zeespiegel zal haar eiland als eerste in de Grote Oceaan doen zinken. Het mandje in de tentoonstelling is dan het laatste tastbare overblijfsel van haar cultuur. Het zet bezoekers aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.

Achter de schermen
In onderstaande timelapse zie je de Frans-Tunesische 'calligraffiti' artiest eL Seed aan het werk in het museum. Hij is verantwoordelijk voor de muurschilderingen in het paviljoen over de schoonheid van het Arabisch schrift, dat deel uitmaakt van de tentoonstelling Things That Matter.

Things That Matter in Tropenmuseum

Bekijk wereldse tentoonstellingen. Foto: Tropenmuseum.

Things That Matter in Tropenmuseum

De schitterende Lichthal van het Tropenmuseum. Foto: Tropenmuseum.

Things That Matter in Tropenmuseum

Doe mee en maak muziek! Foto: Tropenmuseum.

Things That Matter in Tropenmuseum

Ontdek verhalen van over de hele wereld. Foto: Tropenmuseum © Kirsten van Santen.