Archeologiedag Werelderfgoed Schokland


-advertentiepositie-



Archeologiedag Werelderfgoed Schokland

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Archeologiedag Schokland
Ontdek het verborgen verleden van Werelderfgoed Schokland. Midden in de Noordoostpolder ligt een mysterie: het voormalige eiland Schokland. Een plek tussen land en water, waar eeuwenlang mensen woonden. Altijd in strijd met de natuur.

Waar kan je de archeologie beter beleven dan op Werelderfgoed Schokland? Dit voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten. Kom dit beleven op zondag 14 oktober. Dan is er een buitengewoon archeologie-programma.

Museum Schokland
Wil jij eens met eigen ogen bewonderen en beluisteren hoe een archeoloog te werk gaat? Dat kan!

Archeologen vertellen
Maritiem archeoloog Yftinus van Popta vertelt over het 18de-eeuws koopvaardijschip dat deze zomer werd opgegraven bij Rutten en waar oude schatten boven water kwamen.

Wist je dat Flevoland een scheepskerkhof is? Scheepsarcheoloog André van Holk vertelt hierover. Hij laat het bredere perspectief zien over de opgraving van het scheepswrak bij Rutten door te vertellen over de vele opgravingen van wrakken op de voormalige bodem van de Zuiderzee.

Opgravingen
Bij de scheepsopgraving in Rutten zijn veel amateurarcheologen van AWN Flevoland betrokken (onderdeel van de Landelijke vereniging voor amateurarcheologen). Bij hun stand kun je zien en luisteren welke werkzaamheden er zijn als archeoloog en welke bijzondere vondsten er zijn.

In het Museum is een presentatie te zien over de buitengewone opgraving van het grote schip bij Rutten. Naast de voorwerpen zijn er foto- en filmbeelden te zien van het archeologisch onderzoek.

Workshops
Erik de Viking laat je zien hoe vroeger leer werd bewerkt. Je gaat hem ongetwijfeld herkennen aan zijn kleding. Het is alsof hij zo uit de Middeleeuwen is komen lopen.

In het kinderatelier kun je jouw eigen schip ontwerpen en toevoegen aan de zee-collage. Aan het einde van de dag neem je jouw eigen schip mee naar huis.

Bezoekerscentrum De Gesteentetuin
Beleef de steentijd. Zie hoe mensen duizenden jaren geleden leefden.

Demonstraties
De geschiedenis komt tot leven. Zie hoe je manden en touw kan vlechten. Luister naar de uitleg, klei je eigen potje of hak zelf eens met een bijl van bot. Of leer je liever je eigen vuurtje maken?

Activiteiten
Verder kun je hier schatgraven, de archeologie-scherven-puzzel doen of stenen laten zagen met een speciale zaagmachine. Zo kun je de geschiedenis van de steen achterhalen. Neem je eigen steen mee of koop er één in het bezoekerscentrum.

Vervoer
Stap op de kar van Toerisme Schokland en laat je vervoeren tussen Museum Schokland en het bezoekerscentrum De Gesteentetuin. Je kan mee met deze trekker als je een archeologieticket hebt. (Zonder ticket betaal je 6 euro voor een retourrit).

 Bezoek schokland.nl

Archeologiedag Werelderfgoed Schokland
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.