1

Hertogdom Brabant, in kaart en prent




Hertogdom Brabant, in kaart en prent

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Brabantia Ducatus, het Hertogdom Brabant in Kaart en Prent. Het eerste exemplaar van dit fraaie boek werd in juni aangeboden aan de Commissaris van de Koning. Nauwelijks een half jaar later heeft Kempenmuseum De Acht Zaligheden er de primeur mee. Rondom dit thema heeft het museum al twee maal een succesvolle tentoonstelling georganiseerd. Ook nu zijn er bijzondere zaken te zien.

Er zijn niet alleen unieke kaarten te bewonderen, maar ook boeken en mooie prenten van het oude hertogdom. Dit was indertijd een omvangrijk gebied. Het strekte zich uit tot ver buiten de landsgrenzen van het huidige Nederland en België.
Kaarten waren allereerst van belang voor de eigen omgeving, om ermee te reizen. Ze werden gebruikt om er aanspraken op bepaalde gebieden mee te “bewijzen”, maar ook om er gewoon mee te pronken. Het waren kostbare werken.
Brabant was in de loop der eeuwen een groot, toen bijna ‘leeg’ gebied geweest. Daar werden oorlogen uitgevochten, gebied bijgewonnen of . . . verloren. Tekenaars en uitgevers pasten zich daarbij aan. Zulke veranderingen zijn in kaarten vaak nauwkeurig af te lezen.
Voor deze bijzondere expositie werkt het museum samen met de Stichting Historische Cartografie. Het overzicht eindigt met het einde van het zgn. Ancien Regime in Frankrijk in 1795, dat algemeen geldt als begin van de Nieuwe Tijd. Eén van de twee auteurs woont ook in de Kempen. Een werkelijk buitengewone kans om de soms zeer gedetailleerde kaarten te bewonderen!

 Bezoek www.achtzaligheden.nl

Hertogdom Brabant, in kaart en prent
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.