St. Patrick’s Festival Amsterdam belicht de creatieve kracht van de Nederlands-Ierse samenwerking met concerten, workshops, gesprekken, voor alle nationaliteiten en leeftijden. De zesde editie van het St. Patrick’s Festival Amsterdam vindt plaats van vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart 2019 in Splendor Amsterdam en de Uilenburgersjoel. Het festival viert de nationale Ierse feestdag met een creatieve en innovatieve programmering.

Vrijdag 15 maart 2019 – avond (vanaf 18.30 uur)
Het festival wordt in Splendor geopend met traditionele Ierse muziek door het duo Isaac Muller & David Munnelly. Er is een double-bill met Ierse cuisine uit de tijd van Händel door Ballymaloe chef- en tv kok Rory O’Connell en het muziekprogramma Handel in Ireland met een Nederlands/Iers barokensemble o.l.v. uit Belfast afkomstige Kenneth Montgomery met sopraan Elisabeth Hetherington, mezzosopraan Rosanne van Sandwijk, luitist David Mackor en het Dudok Quartet. Het geheel wordt gehost door de dirigent en Alexander Oliver, operazanger, acteur en voormalige artistiek leider van de Dutch National Opera Academy.

Zaterdag 16 maart 2019 – overdag
Om 13.30 uur is er in de Uilenburgersjoel de Brexit Conversation met journalisten Joris Luyendijk & Fintan O’Toole (o.a. Irish Times). Fintan O’Toole publiceerde zojuist zijn nieuwste boek Heroic Failure, over de Brexit, en zijn komst naar het festival is een primeur. Vanaf 15.45 start de rugby (Ierland tegen Wales) en gaat de televisie aan zodat iedereen het samen kan beleven.

Zaterdag 16 maart 2019 – avond
Om 20.30 uur presenteert jazz singer-songwriter Mary Coughlan, Ierlands Billy Holliday, buitengewone muziek-magie in de prachtige Uilenburgersjoel. Zij treedt op met o.a. Johnny Taylor (piano), Mete Erker (sax), Jeffrey Bruinsma (viool), Oene van Geel (altviool) en Thomas Pol (bas): een feestelijke en eenmalige avond in een unieke setting door top jazzmusici uit Ierland en Nederland.

Zondag 17 maart 2019 – overdag
St. Patrick’s Day, de dag zelf, is een familiedag en start om 10 uur met de Ierse Céilí groepsdans, waaraan de hele familie kan meedoen en van kan leren. Om 11 uur is er een muziekworkshop en vanaf 12 uur is er een Ierse dans-presentatie. Voor het eerst zijn er ook activiteiten voor young adults.
Om 14.00 uur spreekt Ierse schrijver voor young adults Louise O’Neill over haar boek Mermaid. Om 15 uur is er een animatie workshop door meervoudig Oscar genomineerde Ierse animatiestudio Cartoon Saloon en vanaf 16.30 uur de door hen gemaakte bekroonde film The Breadwinner. Vanaf 19 uur wordt het festival afgesloten met een echte Ierse Céilí dance: groepsdans waar iedereen vrolijk van wordt. Ervaring niet nodig, gewoon meedoen! Ervaren dansers van de Redmond School of Irish Dancing wijzen je de weg. Alles begeleid door de aanstekelijke muziek van Four of a Kind. De gehele dag is er een pop-up café: BallyBia.

Locaties: Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam en De Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam.