Voor het eerst in haar dertienjarig bestaan zingt Haarlem Voices een programma dat helemaal gewijd is aan de Amerikaanse koortraditie. Sarah Barrett, artistiek leider en dirigent van Haarlem Voices, is gepassioneerd op zoek geweest naar repertoire dat niet alleen bepaald wordt door, maar ook een verrijking vormt van de culturele identiteit van haar vaderland.

“­This is is an unrestful time in the U.S. I want to reveal the beauty and drama of my country’s heritage by introducing choral works from American composers not yet in the European mainstream, such as Kirke Mechem and Frank Ferko. Composer Alan Koepke has written a gripping arrangement of the Negro spiritual “Wade in de Water”, which earns the title of our program.”

Het programma is een reflectie van de liederen van de Navajo medicijnman, de negerslaaf, de Shenandoah River en The Appalachian Mountain Trail. Naast werken van eerdergenoemde componisten brengt Haarlem Voices composities van grote namen zoals Morten Lauridsen, Eric Whitacre en Samuel Barber ten gehore. Lauridsen’s “Six Fire songs”, gebaseerd op Italiaanse Renaissance gedichten, is voor koren een “tour de force”. Eric Whitacre doet met “I hide myself ”, een van zijn “Three Flower Songs” op tekst van Emily Dickinson, een bekentenis van een hartstochtelijke, eenzame liefde. Opus 2 van Samuel Barber bevat “Twel h Night” en “To be Sung on the Water”. Met deze twee werken, waarvan de sfeer de muzikale identiteit van Amerika zo mooi verbeeldt, is de cirkel rond: “An American Re­flection”.