Concert Summertime

Concert Summertime door Vocaal Ensemble Pur Sang.
Op 29 en 30 juni 2019 luidt Vocaal Ensemble Pur Sang onder leiding van dirigent Bas Ramselaar de zomer in met een concert getiteld Summertime. Uitgevoerd worden werken van Amerikaanse componisten uit de negentiende en twintigste eeuw zoals Bernstein, Barber, Gershwin, Copland, Gjeilo en anderen.
De klassieke muziek uit Amerika is gefundeerd in West Europa. De vermenging met de (uit veel culturen opgebouwde) Amerikaanse bevolking, leidde vanaf de negentiende eeuw echter tot een specifiek Amerikaanse stijl. De muziek ging steeds meer zijn eigen weg en werd beïnvloed door jazz en blues. Het gevolg was muziek vol diversiteit en grote emoties, soms verpakt in swingende noten.
De keuze van de werken voor Summertime weerspiegelt deze variëteit. Het ijle Lux Aurumque van Eric Whitacre versus het uitbundige Alleluia uit de mis van Leonard Bernstein; het devote O Maria, Maris Stella van William Hawley naast het imposante The Sixty-Seventh Psalm van Charles Ives; dit alles laat zien wat voor smeltkroes de Amerikaanse klassieke muziek is.
Het concert wordt omlijst door twee bekende songs met de titel Summertime. Natuurlijk is één ervan afkomstig uit de opera Porgy and Bess van George Gershwin. Het andere is een van de werken in dit programma die Pur Sang ver buiten de geëffende paden brengt. Kortom: u wacht een divers en verrassend programma!
Muzikale intermezzi worden verzorgd door Alice Allegri Rodríguez (dwarsfluit) & Hendrik Müller (contrabas).

Concert Summertime

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.