1

North and South




North and South

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Vanuit het uiterste noorden en zuiden van Europa komen middeleeuwse kunstwerken van topkwaliteit naar Utrecht. Een unicum, omdat deze kunst (1100-1350) in het midden van Europa verloren gegaan is. En wat helemaal geweldig is: ondanks hun mijlenverre afstand lijken de topstukken enorm veel op elkaar!

Het gaat om spectaculaire en zeldzame kunst uit de twaalfde tot veertiende eeuw. De meeste werken hebben het land nog nooit verlaten vanwege hun kwetsbaarheid. Wat zijn we trots dat ze eenmalig vanuit Noorwegen en Catalonië (Spanje) op reis mogen naar Utrecht. Een 'must see' dit najaar!

Beschermd door de bergen
Dat deze topstukken uit de hoge Middeleeuwen nog in een verrassend goede staat zijn, danken ze aan hun ligging achter de bergen.

Beschermd door de Pyreneeën in het zuiden en de fjorden in het noorden bleven deze kunstwerken in al hun rijkdom bewaard, vaak in kleine en afgelegen dorpskerken. In het midden van Europa is het helaas anders gelopen. Daar hebben ze de gevolgen van onder andere beeldenstormen en oorlogen niet overleefd. Hoe bijzonder is het dat een aantal van deze 'overlevers' nu naar Utrecht mag reizen!

En wat het verhaal nog specialer maakt: de topstukken uit Noord en Zuid tonen ondanks meer dan 3000 kilometer afstand verrassend veel overeenkomsten. Hoe kunnen ze zo enorm veel op elkaar lijken? U hoort en ziet het op de tentoonstelling!

 Bezoek www.catharijneconvent.nl

North and South
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.