Een Koninklijke Kamer in Museum Speelklok


Beleef de hitte van het vuur in de glasblazerij in Leerdam

Een Koninklijke Kamer in Museum Speelklok

Vanaf 13 december gaat er in de Koninklijke Kamer een majestueuze wereld vol met goud en glamour voor je open. De blinkende speelklokken en speeldozen die hier te zien zijn, werden namelijk door de allermachtigsten gebruikt om hun status en macht te benadrukken. Kijk naar de mooiste speelklokken doordrenkt van symboliek. Bewonder de kostbare materialen en de vernuftige techniek. Luister naar pareltjes van topcomponisten zoals Georg Friedrich Händel. De koninklijke connecties van deze instrumenten liegen er niet om: Marie Antoinette, Napoleon, Frederik de Grote, Maria Theresia en onze eigen familie Van Oranje hebben een link met deze topstukken.

In de schijnwerpers staat het absolute topstuk: de Clay klok uit 1738. Deze gigantische speelklok van wereldklasse is tweeënhalve meter hoog en is de enige complete monumentale klok van Charles Clay van dit formaat. Klokkenmaker Clay werkte tijdens de bouw van de klok aan het Engelse hof. Componist Händel had ook sterke banden met het hof en heeft waarschijnlijk speciaal voor deze klok de muziek bewerkt. Deze muziek van Händel is voor de meeste mensen nog onbekend! Kom daarom kijken en luisteren en ontdek waar koningen en koninginnen eeuwen geleden in hun paleizen van genoten.

Na een intensieve restauratie in samenwerking met het Rijksmuseum is de Clay klok voor het eerst sinds tijden weer te beluisteren. De Clay klok zal op gezette tijden spelen. Kijk op www.museumspeelklok.nl om erachter te komen wanneer.

Een Koninklijke Kamer in Museum Speelklok

Rrook