Ontdek Fort bij Abcoude

Ontdek Fort bij Abcoude

Stap regelrecht de geschiedenis van Fort bij Abcoude in! Ontdek deze groene oase met een fortengids.

Benieuwd naar wat er achter de poort van Fort bij Abcoude te zien en te beleven is? Tijdens een rondleiding over het fort ontdek je wat er achter de groene faade van het forteneiland schuilgaat. Onder leiding van een ervaren fortengids komt de geschiedenis van het eerste gebouwde fort van de Stelling van Amsterdam tot leven.

Stap de geschiedenis in

Verscholen achter een groene wal ligt de kazerne van Fort bij Abcoude. Dit bakstenen fort bleek al tijdens de bouw achterhaald en ouderwets. Door de komst van de zwaardere brisantgranaat was de kazerne allesbehalve . Ronddwalend over het forteneiland kun je je voorstellen hoe hier tijdens een mobilisatie honderden soldaten woonden. 

Onder leiding van een ervaren fortengids komt het verhaal van Fort bij Abcoude tot leven. Je bezoekt het kruitmagazijn, ervaart de dikke muren van wel 1,8 meter en loopt door de slaapvertrekken van de soldaten. Je bekijkt een remise en vanaf het uitkijkpunt op het oostelijke zie je in de verte Fort bij Nigtevecht liggen. 

UNESCO Werelderfgoed

Fort bij Abcoude maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Het is een verdedigingsring rondom de hoofdstad en bestaat uit 46 forten, batterijen, dijken en sluizen. Dit ingenieuze systeem met water als bondgenoot is uniek in de wereld. Daarom is deze waterlinie een erfgoed van wereldformaat en staat de Stelling van Amsterdam sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. 

Ontdek Fort bij Abcoude

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.