Beleef de BB op Fort Nieuwersluis!

Beleef de BB op Fort Nieuwersluis!

Op zondag 13 september openen we Beleef de BB: een hoor- en kijkspel waarin je kunt ervaren hoe een oefening in de commandopost van de Bescherming Bevolking verliep. Een gids vertelt je over de geschiedenis van Nieuwersluis en het fort.

Primeur op Fort Nieuwersluis

Natuurmonumenten biedt bezoekers van Fort Nieuwersluis op Open Monumentendag een primeur Op zondag 13 september openen we Beleef de BB: een hoor- en kijkspel waarin je kunt ervaren hoe een oefening in de commandopost van de Bescherming Bevolking verliep. Op Open Monumentendag krijg je niet alleen de kans om deze nieuwe beleving mee te maken. Onder begeleiding van een gids hoor je van alles over de geschiedenis van Nieuwersluis en het fort.

Bescherming Bevolking

Dat n van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Nieuwersluis is gevestigd is vrij bekend. Maar dat dit fort in de Koude Oorlog ook heeft gefungeerd als commandopost voor de Bescherming Bevolking is voor veel mensen een verrassing. De Bescherming Bevolking was een civiele beschermingsorganisatie, gerund door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen en hulp zou verlenen in het geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. 

Tussen 1965 en 1986 werden in de commandopost geregeld oefeningen gehouden. Als de atoombom zou vallen, dan had de commandopost de taak om de bevolking te waarschuwen door middel van de sirene. Noodwachters van meetposten in de omgeving gaven meetgegevens door, waarmee het personeel in Nieuwersluis kon bepalen waar de bom was gevallen, hoe zwaar de bom was en waar de radioactieve wolk heen zou waaien. Op basis daarvan bepaalde de commandant weer wanneer en waar welke hulp ingezet moest worden. In Beleef de BB ga je een dergelijke oefening zelf meemaken en ontdek je hoe gestructureerd het er in de commandopost aan toe ging.

Rijke geschiedenis van Nieuwersluis

Niet alleen de commandopost is een bezoekje waard De geschiedenis van Nieuwersluis gaat ver terug en daar kan de fortengids je ook alles over vertellen. Al in 1673 lag er op de plek van het huidige fort een versterking om de strategisch belangrijke sluis in de Vecht te bewaken. In de 19e eeuw wordt Fort Nieuwersluis onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie beschermde de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Rond 1880 zijn aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd.

Keukenkazerne

Op het terras van de Keukenkazerne (voorheen Theetuin) op Fort Nieuwersluis kun je onder het genot van koffie/thee/vers sap en zelfgemaakte taart of lunch nog even nagenieten van de rondleiding. Met een beetje geluk kun je zelf plaatsnemen in een van de hangmatten

Beleef de BB op Fort Nieuwersluis!

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.