Deze herfstvakantie 75 of toch 400 jaar vrij

Deze herfstvakantie 75 of toch 400 jaar vrij

Gewapend met verhalen en fakkels nemen de Loevestein gidsen je deze herfstvakantie mee in het thema 75 of toch 400 jaar vrijheid.

In de schoolvakanties is er van alles te doen op Loevestein, corona-proof natuurlijk. Spannende verhalen, laat de vesting onder water lopen met het waterspel, ga op ontdekkingstocht door de smalle gangen van het kasteel en ga lekker smullen in de Taveerne

Loevestein is 662 jaar oud en wie zo oud is heeft veel verhalen te vertellen. In de herfstvakantie (van 10 t/m 25 oktober 2020) gaat de kist vol verhalen dagelijks open.

Vergeet niet om vooraf online je kaartje en tijdsblok te reserveren.

Het verhaal van vrijheid
Deze vakantie staan we stil bij 75 jaar vrijheid en het 75-jarige bestaan van de VN. Wat heeft dat nu met Loevestein te maken denk je en wat valt er te vieren? Nou, heel veel. De Verenigde Naties werden in 1945 opgericht en bestaan nu 75 jaar. Eigenlijk begon het allemaal hier op Slot Loevestein. 400 jaar geleden zat de beroemde gevangene Hugo de Groot hier opgesloten in de Staatsgevangenis. Hij stond voor vrede en vrijheid en zijn erfgoed is de basis van het gedachtengoed van de Verenigde Naties. De boodschap van vrede, vrijheid en recht willen we op Loevestein doorgeven door verhalen te vertellen, waarbij we soms wat ingewikkelde onderwerpen op een toegankelijke manier delen. Zo geef je een mooie boodschap door en behoud en leer je van de geschiedenis.

Naast onze verhalen doen we dat met een extra symbool deze herfstvakantie: vuur. De brandende fakkel is ook een symbool het Nationaal Comit 4 en 5 mei. Want we vieren dit jaar ook 75 jaar vrijheid. 75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. We symboliseren hiermee het doorgeven van de geschiedenis, de warmte die de boodschap kan geven, het herdenken van de geschiedenis en het vieren van de vrijheid die we vandaag de dag kennen. De gidsen vertellen dagelijks twee keer buiten bij de Voorburcht; om 11:30 en 15:00 uur. Na het verhaal is er voor de allerkleinsten een kleurplaat, de oudere kinderen krijgen een doe-opdracht mee.

Je kunt deze vakantie (zonder meerprijs) onze nieuwe tentoonstelling Cultuur onder vuur bezoeken. Hierin zie je ook dat het behouden van erfgoed en geschiedenis zeer belangrijk is.

Online reserveren
Wegens de corona-maatregelen is Loevestein op dit moment alleen toegankelijk met een online gereserveerd entreebewijs en een tijdsblok ticket. Een ticket geeft toegang geven tot de hele vesting, inclusief het kasteel, de vaste expositie Opgegraven, de tijdelijke tentoonstelling Cultuur onder vuur en het horeca terras. Je reserveert een tijdsblok ticket voor je aankomst bij de entree, daarna kun je tot sluitingstijd blijven. www.slotloevestein.nl/tickets.

Deze herfstvakantie 75 of toch 400 jaar vrij

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.