Kinderexpo Op zoek naar Toetanchamon

Kinderexpo Op zoek naar Toetanchamon

Kindertentoonstelling (vanaf 7 jaar)

te zien t/m zomer 2021
Ontrafel de mysteries rond het graf van de farao

Je kunt deze tentoonstelling alleen bezoeken als je vooraf reserveert. Er is maar beperkt plaats, dus boek tijdig je bezoek!

De woestijn in Egypte, bijna honderd jaar geleden: archeoloog Howard Carter speurt naar het verborgen graf van farao Toetanchamon. Het is bloedheet, hij is al jaren bezig, maar zonder resultaat. Hij heeft de hoop al bijna opgegeven, maar dan… kom jij hem te hulp!

Slim speurwerk nodig
Samen met Howard Carter en zijn onderzoeksteam ga je aan de slag. Er is bijvoorbeeld slim speurwerk nodig om de ingang van Toetanchamons geheime, drieduizend jaar oude graf te vinden. Met behulp van opdrachten, spelletjes, films en verhalen zoek je mee in de Egyptische Vallei der Koningen.

De ondergrondse tombe van Toetanchamon
Als jullie de ondergrondse tombe vinden, ontdek je daar de beroemde gouden mummiekist van Toetanchamon. Je ziet ook de andere rijkdommen waarmee hij werd begraven. In de grafkamer neem je een kijkje in het Egyptische dodenrijk. Je komt alles te weten over de farao, zijn graf, mummies en de Egyptische goden. Wist je bijvoorbeeld dat Toetanchamon nog maar negen jaar oud was toen hij farao werd? Bizar!

Mysteries ontrafelen in het mummie-lab
Vergeet verder het moderne mummie-lab niet. Hier doe je proefjes en experimenten. Je onderzoekt mummies van binnen en buiten met hightech scans. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe Toetanchamon eruitzag, en hoe het kwam dat hij stierf toen hij nog maar negentien jaar was. Hiermee help je onderzoekers van nu met het ontrafelen van de mysteries die nog steeds rond Toetanchamon bestaan.

Egyptische voorwerpen
De mummiekist, het gouden masker en alle andere spullen uit de graftombe van Toetanchamon bevinden zich in Egypte. Helaas zijn ze te kwetsbaar en te kostbaar om zomaar naar Nederland te kunnen reizen. In Op zoek naar Toetanchamon zie je kopieën van deze voorwerpen, zodat je een idee krijgt met welke schatten de farao begraven was. Verder zie je prachtige dingen uit onze museumcollectie die uit Toetanchamons tijd komen, zoals grafbeeldjes, magische amuletten met spreuken en papyrusvellen met hiërogliefen. Heel bijzonder is een boemerang met de naam van Toetanchamon erop.

Kinderexpo Op zoek naar Toetanchamon

Met je neus op de geschiedenis. Foto: Rijksmuseum van Oudheden

Kinderexpo Op zoek naar Toetanchamon

Fascinerende mummies. Foto: Rijksmuseum van Oudheden.

Kinderexpo Op zoek naar Toetanchamon

De klassieke wereld. Foto: Rijksmuseum van Oudheden.

Kinderexpo Op zoek naar Toetanchamon

Duik in het verleden. Foto: Rijksmuseum van Oudheden