1

Expositie Koninklijk Licht bij Museum Lalique


-advertentiepositie-



Expositie Koninklijk Licht bij Museum Lalique

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Koninklijke geschenken en lichtontwerpen van René Lalique

Als internationaal gevierd kunstenaar leverde René Lalique werk geleverd aan Europese vorstenhuizen, waaronder het Nederlandse en het Britse alsmede aan de keizerlijke familie van Japan. Deze tentoonstelling in het Lalique Museum geeft een beeld van de opdrachten die hij voor hen heeft uitgevoerd.



René Lalique heeft als creatief kunstenaar baanbrekende ideeën. Zo combineert hij een nieuw fenomeen als elektrisch licht met glas, zoals in het tafelornament met verlichte basis van het Britse koningshuis. Een ander voorbeeld hiervan is het excessief luxueuze passagiersschip de ‘Normandie’ dat op 29 mei 1935 zijn eerste trip maakte. Lalique leverde circa 90 ton glas aan ontwerpen die volledig van binnenuit verlicht waren. Hierdoor kreeg de ‘Normandie’ de bijnaam ‘het lichtschip’.

Eveneens ontwerpt hij gebruiksvoorwerpen, zoals tafelornamenten, glazen kandelaars en drinkglazen. Vernieuwend is zijn gedachte om een ‘bouwsteen’ van glas te creëren. Een zogenoemde ‘blue print’ wordt ontworpen als een glazen basiselement. Door deze basiselementen te ‘stapelen’ ontstaat bijvoorbeeld een deur of wand van glas. Het uitgangspunt is modulair hetgeen betekent dat men van kleine handzame onderdelen grote structuren kan bouwen, zoals met bakstenen een huis. De basiselementen kunnen verschillende functies vervullen. Zo kan hetzelfde element in een glazen tafel worden gebruikt als ook tegen een wand, waarbij in dat geval het object vanuit de achterzijde wordt aangelicht.

 Bezoek www.laliquemuseum.nl

Expositie Koninklijk Licht bij Museum Lalique
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.