Ontdek Fort bij Abcoude

Ontdek Fort bij Abcoude

Benieuwd wat er achter de poort van Fort bij Abcoude te zien en te beleven is? Ga zondag 19 september dan mee met een fortengids en verken dit imposante bouwwerk en de boeiende geschiedenis van de Stelling van Amsterdam. Boek snel je ticket

Historische verhalen
Verscholen achter een groene wal ligt de kazerne van Fort bij Abcoude. Dit bakstenen fort bleek al tijdens de bouw achterhaald en ouderwets. Door de komst van de zwaardere brisantgranaat was de kazerne allesbehalve . Ronddwalend over het forteiland kun je je voorstellen hoe hier tijdens een mobilisatie honderden soldaten woonden.

Onder leiding van een ervaren fortengids komt het verhaal van Fort bij Abcoude tot leven. Je bezoekt het kruitmagazijn, ervaart de dikke muren van wel 1,8 meter en loopt door de slaapvertrekken van de soldaten. Je bekijkt een remise en vanaf het uitkijkpunt op het oostelijke zie je in de verte Fort bij Nigtevecht liggen. Vanaf deze locatie kun je je zich goed voorstellen dat vroeger vanaf dit punt met kanonnen werd geschoten.

UNESCO Werelderfgoed
Fort bij Abcoude maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Het is een verdedigingsring rondom de hoofdstad en bestaat uit 46 forten, batterijen, dijken en sluizen. Dit ingenieuze systeem met water als bondgenoot is uniek in de wereld. Daarom is deze waterlinie een erfgoed van wereldformaat en staat de Stelling van Amsterdam sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Ontdek Fort bij Abcoude

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.