Skazka Kwartet

Skazka Kwartet

Het Skazka Kwartet speelt op Fort Nieuwersluis op 10 oktober tijdens het Kamermuziekfestival van Natuurmonumenten #nmf #fortnieuwerslui Skazka is Russisch voor of . Vandaag speelt het Skazka Kwartet verhalen van de natuur in muziek van Schumann en Takemitsu. Deze twee componisten lijken mijlenver uit elkaar lijken te staan, maar zijn verbonden door hun liefde voor de natuur. Schumann leefde ten tijde van de Romantiek, een tijd waarin enthousiasme voor de natuur centraal stond. Zijn Tweede strijkkwartet staat in F groot: de toonsoort van de natuur (denk aan Beethovens Pastorale). Ook de Japanse componist Takemitsu voelde zich sterk verbonden met de natuur. In zijn muziek streefde hij ernaar om ware betekenis te geven aan de klanken die ons continu omringen en geeft hij uitdrukking aan de natuur in al haar facetten; of het nu gaat om de zee, de sterrenhemel, of de regen.

Programma
Skazka Kwartet
Anna Steenhuis, viool
Lena ter Schegget, viool
Lisa Eggen, altviool
Emma Besselaar, cello

Toru Takemitsu: A Way a Lone (1980)

R. Schumann: Strijkkwartet nr. 2 in F, op. 41
I. Allegro vivace
II. Andante quasi variazioni
III. Scherzo: Presto
IV. Finale: Allegro molto vivace

Coronatoegangsbewijs
In lijn met het kabinetsbesluit, zullen wij voor de concerten gebruik maken van coronatoegangsbewijzen. Dat betekent dat wij u bij aankomst zullen vragen om uw coronatoegangsbewijs te tonen. Dat kan een vaccinatiebewijs zijn, een negatieve testuitslag of een bewijs dat u hersteld bent van corona. U gebruikt daarvoor de app CoronaCheck. U vindt alle informatie over het gebruik van coronatoegangsbewijzen hier.

Fort Nieuwersluis
Op Fort Nieuwersluis komt de veelbewogen geschiedenis van dit kleine dorpje tot leven. Door haar strategische locatie maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Later zijn er aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd. Tijdens de Koude Oorlog was Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB). Hier kun je sinds 2020 meemaken hoe een bomoefening van de BB verliep.

Voorafgaand aan het concert kun je een kijkje nemen in de commandopost. De aanwezige fortengids kan je meer vertellen over deze boeiende plek. Ook is het mogelijk om een ommetje over het fort te maken of iets te drinken in de Kazernekeuken op het fort.

Praktische informatie:
Parkeren kan op het fortterrein.
Kazernekeuken is open voor koffie.
Kom een uurtje eerder en neem een kijkje op het fort.

Skazka Kwartet

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.